Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vor fi sau nu suspendați din funcție Filip și Candu - Ce spune legea

Trebuie sau nu să fie suspendați din funcție premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu. Ce spune legislația națională.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik. Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Alegeri parlamentare: numărul candidaților în circumscripțiile uninominale, în creștere

La ziua de astăzi, Comisia Electorală Centrală a înregistrat deja șase candidați electorali pe circumscripția națională. Este vorba despre Partidul Democrat din Moldova, Partidul Politic “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”,  Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Partidului Politic „Șor” și Partidului Politic Mișcarea Populară Antimafie. De asemenea, potrivit ultimelor informații, în circumscripțiile uninominale au fost înregistrați peste 100 de candidați.

Printre candidații electorali înregistrați deja la CEC și Consiliile Electorale de Circumscripție sunt primari, președinți de raioane, deputați, miniștri, un vicepremier, premierul și președintele Parlamentului.

Potrivit legislației naționale, persoanele înregistrate în calitate de candidați electorali sunt obligați să se degreveze din funcție. Dar sunt și excepții.

Astfel, conform Codului Electoral, cetăţenii Republicii Moldova care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova sau de legile organice, din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, îşi suspendă activitatea în funcţia pe care o deţin.

Listele electorale: Ce trebuie să știe candidații la alegerile din 24 februarie

Persoanele care cad sub incidenţa acestor prevederi sunt viceprim-miniştrii, miniştrii şi viceminiştrii, membrii din oficiu ai Guvernului, conducătorii autorităţilor publice centrale, preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor, primarii şi viceprimarii, pretorii şi vicepretorii.

Potrivit legii, nu se degrevează din funcție președintele țării, premierul, președintele Parlamentului, deputații.

Cinci miniștri și un vicepremier din Guvernul Pavel Filip vor fi înlocuiți candidează pentru funcția de deputat la alegerile parlamentare care vor avea loc pe data de 24 februarie atât pe circumscripția națională, cât și pe circumscripțiile uninominale.

Cinci miniștri și un vicepremier pleacă din Guvernul Pavel Filip>>>

Astfel, din cele nouă ministere din Guvern, cinci vor rămâne fără miniștri. Este vorba despre MAI condus de Alexandru Jizdan, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale condus de Silvia Radu, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în frunte cu Nicolae Ciubuc, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării condus de Monica Babuc și Ministerul Economiei și Infrastructurii condus de Chiril Gaburici.

Totodată, unul din cei doi vicepremieri din Guvernul Filip și anume Cristina Lesnic candidează pe circumscripția națională.

Atribuțiile miniștrilor sunt preluate de secretarii generali de stat. Astfel, atribuțiile lu Alexandru Jizdan la MAI vor fi preluate de secretarul general de stat Simion Carp, atribuțiile lui Nicolae Ciubuc la MADRM vor fi preluate de Iurie Ușurelu. Iulia Costin va prelua atribuțiile ministrului Economiei, iar Igor Șarov va prelua atribuțiile ministrului Culturii. Atribuțiile Silviei Radu la Ministerul Sănătății au fost transmise secretarului general de stat, Boris Gîlca.

Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, și-a transmia atribuțiile șefului Biroului politici de reintegrare, Marian Gherman.