Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegerile din 24 februarie: De ce vom primi patru buletine de vot

Pe data de 24 februarie, în Republica Moldova, vor fi organizate alegerile parlamentare și referendumul național. La acest scrutin cetățenii vor primi patru buletine de vot.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik. Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Vor fi sau nu suspendați din funcție Filip și Candu - Ce spune legea

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Astfel, alegătorii vor primi în secția de votare patru buletine de vot. Pe primul vor fi înscriși candidații electorali pe circumscripția națională, pe al doilea – candidații care concurează în circumscripțiile uninominale. Alte două buletine de vot se vor referi la ce două întrebări puse în cadrul plebiscitului național. Fiecare din cele două întrebări va fi scrisă pe un buletin aparte.

Procedura de înscriere a candidaților în buletinul de vot este stabilită de Codul Electoral.

”Primul venit, primul servit. Respectiv, primul înregistrat se găsește primul în buletinul de vot”, a declarat președintele CEC, Alina Russu.

Cererea de înregistrare în cursa electorală se examinează de către organul electoral timp de 7 zile.  

Totodată, dacă în aceeași zi vin mai mulți pretendenți, atunci, la sfârșitul zilei, se organizează tragerea la sorți. Dacă cineva se retrage din cursă, următorul în buletinul de vot se ridică cu o unitate în sus.

Listele electorale: Ce trebuie să știe candidații la alegerile din 24 februarie>>>

Potrivit datelor prezentate de CEC, numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) la încpeutul lui decembrie 2018 este de 3 265 997. La aceste alegeri vor vota pentru prima dată  52 383 de tineri care au împlinit sau vor împlini în ziua alegerilor parlamentare din 24 februarie vârsta de 18 ani.