Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Radu: Medicii de familie din Moldova vor activa altfel începând cu anul 2019

Ministrul Sănătății, Silvia Radu, a relatat pentru Sputnik Moldova despre o nouă abordare în ceea ce privește organizarea muncii medicilor de familie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 ian – Sputnik. Potrivit Silviei Radu, în urma reformei din domeniu, fiecare medic își va putea deschide un cabinet individual. Pentru asigurarea unei activități permanente a medicilor de familie în localitățile rurale, este necesară deschiderea a 1400 de cabinete medicale. Pentru 900 dintre acestea au fost deja depuse cereri.

„Fiecare cetățean al Moldovei trebuie să aibă medicul său. Eu m-am ocupat personal de această reformă, am căutat pe hartă unde se află oamenii, unde se află medicii, noi i-am repartizat și le-am eliberat licențe conform noii legislații”, a menționat Silvia Radu.

Scopul reformei este să asigure în primul rând accesul la medicina primară în acele sate unde aceasta nu exista, iar în al doilea rând, să motiveze medicii pentru acordarea unor servicii de calitate pacienților.

Reforme importante în sănătate și muncă, în 2019. Ce vor să îmbunătățească autoritățile

Doar până la reformă au existat abateri mari, a menționat Radu. În unele centre medicale, unui medic îi reveneau peste două mii de pacienți, pe când în altele, de exemplu în orașe, medicul deservea doar 400 de persoane.

În prezent, a menționat ministrul Sănătății, transferurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină se vor baza pe numărul real al pacienților. Cu alte cuvinte, câștigul medicului de familie va depinde de numărul bolnavilor examinați.

„Pacienții își vor putea alege alt medic. Iar când pacientul va pleca, el va pleca cu tot cu bani, Acum medicii vor fi nevoiți să dea dovadă de o atitudine corectă față de pacient, pentru a nu-l pierde”, a adăugat Radu

A fost găsită și soluția pentru lipsa de cadre medicale. Dacă de exemplu într-un sat nu există medic și nu s-au găsit doritori de a-și deschide acolo un cabinet individual, în cazul dat medicul din satul vecin va beneficia de un adaos de 50% la salariu pentru ca să-și asume o sarcină suplimentară.

În opinia ministrului Sănătății, principalul este ca oamenii să-și cunoască medicul, iar acesta este dator să fie la curent cu problemele de sănătate ale pacienților săi pe bune, nu din auzite.