Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Unde candidează Maia Sandu sau de ce opoziția extraparlamentară va pierde alegerile

Maia Sandu va candida pe circumscripția uninominală 50 Diaspora de Vest, și nu pe una din Republica Moldova. Mulți s-au întrebat de ce a procedat astfel președintele Partidului Acțiune și Solidaritate.
Sputnik

Faptul că președintele PAS evită să-și încerce puterile pe o circumscripție electorală din țară ar putea fi tratat ca o manifestare de slăbiciune a Maiei Sandu, în particular, și a blocului electoral ACUM, în general. Odată ce Maia Sandu se erijează în liderul opoziției extraparlamentare și are pretenția de a ajunge la guvernare după alegerile din 24 februarie 2019, ea trebuia să participe la campania electorală aici, în Republica Moldova, nu peste hotare. Și nu doar să participe la alegeri într-o circumscripție uninominală din interiorul Republicii Moldova, ci să fie contracandidatul unui reprezentant al puterii. Spre exemplu, am fi fost în drept să ne așteptăm ca Maia Sandu să candideze în circumscripția Nisporeni, să-l înfrunte pe Vladimir Plahotniuc sau în cea de la Strășeni, ca să fie contracandidatul premierului Pavel Filip.

Maia Sandu evită să apuce taurul de coarne

Să admitem că Maia Sandu s-a temut să-i înfrunte pe unul dintre cei doi sau pe un alt candidat al puterii și, din teamă de a rămâne în afara Parlamentului, a decis să meargă pe o cale sigură și ușoară – Diaspora. Atunci ea trebuia să-și asigure intrarea în Parlament plasându-se prima pe lista electorală a blocului Acum. Ea ar fi fost cap de listă, locomotiva electorală a blocului, ar fi participat la dezbaterile televizate din Republica Moldova. Putea să participe la alegeri concomitent pe circumscripția națională și pe una uninominală și, în acest caz, intra în mod sigur în Parlament.

Candidații Blocului ACUM: devotați partidului, doar că aproape anonimi

Învățământul universitar din Moldova: În 2019 va fi și mai rău

Că blocul electoral ACUM va pierde aceste alegeri mă face să cred și lista de candidați a acestuia pentru circumscripțiile uninominale. Practic pe această listă au încăput doar liderii filialelor PAS și Platforma DA. Maia Sandu și Andrei Năstase au evitat să meargă în alegeri cu persoane din afara partidelor lor, care se bucură de notorietate și încredere în comunitățile locale și care ar fi avut șanse în fața candidaților Partidului Democrat. Să nu uităm că PDM a înaintat pe circumscripțiile uninominale oamenii din administrația centrală și locală, care sunt bine cunoscuți de respectivele comunități, care au reușit și să mai facă câte ceva, în special, în ultimul an, fapt care nu poate trece neobservat de către alegători.

Blocul electoral ACUM ar fi avut șanse în fața PDM doar dacă s-ar fi bucurat de o largă susținere populară. Dar ca să se bucure de susținerea poporului, trebuia să-i pună pe listele electorale pe reprezentanții poporului, să aibă încredere în ei. Criteriile de selectare a candidaților trebuiau să fie altele decât apartenența politică la PAS și Platforma DA. Cu alte cuvinte, trebuia ca ACUM să se transforme într-o mișcare cu adevărat populară, să înceteze să mai fie instrumentul electoral al unor interese politice, economice și oligarhice de peste hotare. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat.

Paradoxul Platformei DA

Aici este binevenită o paranteză cu privire la Platforma DA. Aceasta a apărut în 2015 ca  mișcare protestatară, bucurându-se de o largă susținere populară. Să ne amintim de amploarea manifestației de protest din 6 septembrie 2015, din Piaţa Marii Adunări Naționale. Paradoxul constă în faptul că atunci Platforma nu era o formațiune politică, ci doar o mișcare civică, dar se bucura de o mare susținere populară. Acum, după vreo 3-4 ani, Platforma este partid politic cu actele în regulă, dar nu se mai bucură de susținerea populară de atunci.

PSRM, o altă bătaie de cap pentru ACUM

Statisticile arată că economia țării este pe marginea prăpastiei: Când ne prăbușim?

Șansele blocului ACUM de a lua un rezultat bun în alegeri sunt șubrede și pentru că această entitate electorală nu este singura care îi face opoziție Partidului Democrat. Mai este și Partidul Socialiștilor, care este o formațiune politică de opoziție, chiar dacă este cu reprezentare parlamentară. Încercările opoziției extraparlamentare de a prezenta PSRM drept o formațiune afiliată puterii au avut un anumit succes în timpul alegerilor locale din Capitală, când candidatul Platformei, Andrei Năstase, l-a devansat pe cel al socialiștilor – Ion Ceban. Și s-ar putea ca și acum acest mecanism electoral să meargă în Chișinău, dar nu și în restul Republicii Moldova, acolo unde percepția oamenilor cu privire la afilierile politice și electorale este alta (dar asta este deja o altă temă de discuții).

Bineînțeles, rezultatele alegerilor sunt imprevizibile sau, cel puțin, noi sperăm că ele sunt imprevizibile. Așa că nu putem să știm ce surprize ne poate aduce 24 februarie 2019. Eu înclin însă să cred că rezultatele obținute de blocul Acum n-au să ne surprindă, pentru că nu au cum să ne surprindă. Sau dacă ne vor surprinde, atunci doar printr-un rezultat extrem de modest.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.