Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Atenție! Gheața formată pe bazinele acvatice este subțire și prezintă pericol de prăbușire

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a lansat o campanie de informare și avertizare despre pericolul la care se expun oamenii atunci când pășesc pe stratul subțire de gheață care s-a format pe bazinele acvatice.
Sputnik
Atenție! Gheața formată pe bazinele acvatice este subțire și prezintă pericol de prăbușire

Meteorologii au anunțat pentru începutul lunii ianuarie temperaturi pozitive în timpul zilei, astfel că stratul de gheață este subțire și poate ceda în orice moment. În data 2 ianuarie 2019, mai mulți salvatori s-au deplasat la lacul de la Ghidighici pentru a informa amatorii de pescuit la copcă, dar și oamenii aflați acolo despre pericolul la care se expun. În special, avertizările au fost pentru minori, care în perioada vacanței de iarnă s-ar putea afla în preajma bazinelor acvatice. Acțiunea salvatorilor se va desfășura pe întreg teritoriul țârii pe parcursul perioadei rece a anului.

"Această campanie are scopul de informare, iar salvatorii vor îndemna oamenii să respecte regulile de securitate. Salvatorii i-au prevenit pe oameni despre riscuri, în special, despre riscurile prăbușirii sub gheața subțire", a declarat ofițerul de presă IGSU, Liliana Puşcaşu.

Potrivit specialiștilor, gheața devine un pericol pentru pescari și minori pe timp de iarnă, în special atunci când temperatura aerului oscilează între valori negative și pozitive. Este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. Totodată, salvatorii atenționează maturii să nu lase copii nesupravegheați în preajma bazinelor acvatice în timpul iernii. În situațiile în care sunt observate persoane în pericol, oamenii sunt rugați să apeleze rapid Serviciul Unic de Urgență 112.

Potrivit datelor IGSU, în anul 2018 patru persoane s-au prăbușit sub gheață în bazinele acvatice.

Autor: Cristina Baș