Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Suferi de o boală cronică? Iată cum poți face gratuit tratamente

În perioada 2016-2018, mai multe categorii de pacienți au avut posibilitatea să beneficieze, în premieră, de medicamente compensate.
Sputnik

Din 2016, mai multe persoane din țara noastră au acces la medicamente compensate. În listă au fost incluse mai multe titluri de preparate, inclusiv pentru pacienții care anterior nu aveau acest drept. Lista a fost extinsă și în perioada 2017-2018, astfel încât toți pacienții asigurați medical să poată face tratamente gratuite.  Subiectul a fost discutat, în cadrul emisiunii ATITUDINI, cu Iurie Revenco, directorul Agenției Teritoriale Centru a Companiei Naționale de Asigurări Medicale, Marina Golovaci, vicedirectorul medical al Asociației Medicale Teritoriale Buiucani și Ruxanda Glavan, fostul ministru al Sănătății.

Eficientizarea cheltuielilor din domeniul sănătății și Crearea Centrului pentru Achiziții Publice Centraliate în Sănătate au permis dublarea listei de medicamente compensate, în 2016.

”Am dublat lista de medicamente compensate în funcție de bolile de care suferă, cel mai frecvent, populația. De asemenea, ne-am concentrat pe revizuirea formării prețurilor și am simplificat procedura pentru agenții economici interesați să fie incluși în lista cu medicamente compensate. Deja de doi ani există Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, care reușește să facă economii. Acest fapt a permis extinderea listei de medicamente compensate și în perioada 2017-2018”, a relatat Ruxanda Glavan.

Măsurile întreprinse au fost de bun augur și pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani. Până în 2016, această categorie de pacienți nu avea acces la medicamente compensate. În aceast mod, statul punea în pericol sănătatea și viața copiilor.

”Am fost sesizată de părinți, de medici pediatri că există această discriminare. Ca urmare, datorită eficientizării cheltuielilor din domeniul sănătății, am reușit să alocăm mai mulți bani pentru copiii până la 18 ani. Totodată, am permis medicilor pediatri să prescrie rețetele compensate. Anterior, pentru a beneficia de o rețetă compensată, părintele era nevoit să meargă  la medicul de famlie, apoi la pediatru și apoi trebuia să revină la medicul de familie. Din cauza acestei proceduri anevoioase,  mai mulți părinți renunțau”, a menționat Ruxanda Glavan.

Nu doar copiii, mai mari de cinci ani, nu aveau posibilitatea să facă tratamente gratuite, până în 2016. Mai mulți pacienți cu boli cronice grave erau nevoiți să cumpere medicamente.

”Din 2016, au început să beneficieze de medicamente compensate toți pacienții cu ciroze și hepatite. De asemenea, în listă au fost încluse medicamente pentru tratamentul bolilor reumatice. Tot de atunci, acces la tratamente compensate au și adulții care suferă de pielonefrită cronică”, a menționat Marina Golovaci.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț