Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Economist: Ce factori au determinat creșterea economiei Moldovei în 2018

Merită oare să ne așteptăm la o creștere în continuare a economiei moldovenești în anul 2019? Iată cum răspunde la această întrebare expertul în economie Galina Șelari.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 dec – Sputnik. Potrivit totalurilor prezentate de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, economia Moldovei înregistrează al doilea an consecutiv o creștere. În 2018 aceasta a fost de 4%.

Incredibil: Câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii pentru o locuință

Cărui fapt se datorează aceste cifre? Iată ce spune economista Galina Șelari.

„Sursele acestei creșteri se află în afara țării, ceea ce înseamnă că guvernul nu poate influența asupra lor și să le mărească. Dacă e să vorbim de populație, sursa considerabilă în acest caz o constituie transferurile concetățenilor noștri care muncesc peste hotare”, afirmă economista.

Potrivit acesteia, un rol important în formarea bugetului revine impozitului pe valoare adăugată.

„Putem presupune că, dacă tendința transferurilor bănești se va menține, vom putea în continuare să importăm mărfuri de uz personal de peste hotare. Doar nu este un secret că principala sursă a bugetului nostru este impozitul pe valoare adăugată la importurile din afara țării. Este imposibil să influențezi din interior asupra acestor indici”, a menționat Șelari.

Statisticile arată că economia țării este pe marginea prăpastiei: Când ne prăbușim?>>>

Aceasta susține că sursele sub formă de întreprinderi industriale nu sunt suficient de sigure.

„Dacă vorbim de sursele de creștere economică din Moldova, constatăm că chiar și acele ramuri ale industriei care stimulează creșterea economiei reprezintă în realitate procesele de asamblare sau de producție pe baza materiei prime importată de peste hotare. De aceea decizia de a menține sau nu această ramură – nu depinde de situația din țara noastră”, a concluzionat Galina Șelari.