Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Jurist: Cum trebuie să procedeze persoana angajată neoficial, dacă nu i se achită salariul

Are oare rost ca persoana angajată neoficial în câmpul muncii să se adreseze în instanța de judecată, dacă angajatorul nu i-a achitat salariul? Iată ce spune juristul Serghei Mișin.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 dec – Sputnik. Migrația populației apte de muncă și salariile în plic agravează substanțial situația economică din Moldova. Cetățenii acceptă să se angajeze neoficial în câmpul muncii, deși în acest caz ei nu beneficiază de asigurări sociale.

În afară de aceasta, un angajator fără scrupule ar putea cu ușurință să înșele persoana angajată neoficial la lucru, încetând să-i mai plătească salariul. Poate oare angajatul, în asemenea caz, să apeleze la instanța de judecată pentru a-și obține banii? Iată ce spune doctorul în drept, juristul Serghei Mișin.

„Faptul că persoana a muncit ilegal și a primit salariu „în plic” duce la pedepsirea nu doar a angajatorului, ci și a angajatului, deoarece din acest salariu nu au fost achitate impozitele. Deci, respectiv, este vorba de evaziune fiscală. În asemenea caz persoana dată cade, minimum, sub incidența Codului Fiscal și va fi impusă să achite toate impozitele, plus sancțiunile prevăzute de Codul Administrativ care presupune aplicarea unei amenzi”, a menționat expertul.

Potrivit acestuia, pentru a obține compensația, angajatul trebuie să prezinte dovada că anterior a fost remunerat cu suma respectivă. Dacă nu există dovezi, nu va putea cere și nici obține nimic.

Înainte de a apela la instanța de judecată cu o astfel de problemă, este necesar de cântărit toate riscurile.

„Trebuie să fiți pregătit că veți fi căutat de inspectoratul fiscal și nu numai, deoarece evaziunea fiscală poate fi pedepsită inclusiv cu închisoarea, în funcție de sumă. Dacă ați avut un salariu de 4000 de lei pe care nu l-ați primit timp de șase luni, trebuie de gândit dacă merită să riscați. Eu v-aș sfătui să uitați de acești bani, deoarece suma neachitată ar putea fi de 20 – 25 mii de lei, în timp ce amenda pe care va trebui să o achitați poate fi, de exemplu, de 40 de mii de lei”, a conchis Mișin.