Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Care este nivelul corupției în cele mai mari țări occidentale

Locuitorii celor mai mari și mai importante state din Occident măsoară nivelul corupției în eșaloanele puterii din țările lor. Iată ce a constatat Sputnik.Opinie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 dec – Sputnik. Potrivit cercetării sociologice, care a fost realizată la comanda Agenției de Presă și Radio Spuntik, în perioada 9-20 august curent, 66% dintre americani, 52% la sută dintre francezi, 41% dintre britanici și 34 la sută dintre nemți consideră că nivelul corupției din instituțiile de stat din țărilor lor este înalt. În același timp, 21 la sută din cetățenii germani, 16 la sută dintre cei britanici, 10 la sută dintre francezi și 6 la sută dintre cetățenii Statelor Unite consideră că acest nivel al corupției este unul scăzut.

Este interesant de observat faptul că toate aceste state au intrat în top 25 al celor mai puțin corupte țări, realizat în 2017 de Transperancy International. În acest clasament, Marea Britanie a ocupat locul 11, Germania – 12, SUA – 18, Franța – 23. Indicele anual al percepției corupției Transperancy International este realizat în baza unui sondaj la care participă experți internaționali financiari și experți în domeniul apărării drepturilor omului.

Care este nivelul corupției în cele mai mari țări occidentale

Cercetarea Sputnik.Opinie mai arată că francezii care au votat pentru Marin Le Pen în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2017 din Franța afirmă mult mai clar că nivelul corupției în Franța este unul înalt decât cei care au votat pentru Emanuel Makron. Raportul este de 71%  la 29%.

În SUA 75% dintre democrați susțin că nivelul corupției este înalt în țara lor, iar 54% dintre republicani afirmă același lucru.

În Germania, locuitorii Germaniei de răsărit (43%) și cei din Berlin (40%) afirmă că instituțiile statului sunt dominate de corupți, față de cei din Germania de Vest, care sunt mult mai temperați (32%).

Sondajul a fost realizat la comanda Sputnik de compania IFop în perioada 9-20 august 2018 (4 033 de intervievați cu vârsta de peste 18 ani). Marja de eroare constituie +/- 3,1% cu probabilitatea de încredere de 95%.

Despre proiectul Sputnik.Opinie

Proiectul internațional de studiere a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Parteneri ai proiectului sunt cunoscutele companii de cercetare „Populus" şi Ifop, una dintre cele mai vechi companii francize care realizează sondaje de opinie. În cadrul proiectului Sputnik.Opinie sunt efectuate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA privind cele mai actuale probleme sociale și politice.

Sputnik (sputniknews.com) este o Agenție Internațională de Presă și Radio cu filiale multimedia în zeci de țări ale lumii. Sputnik dispune de site, emisie radio digitală și analogică, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare în limba rusă, engleză și franceză în 130 de orașe ale lumii. Abonații Sputnik beneficiază de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză, 24 de ore din 24. Auditoriul informațiilor Sputnik constituie peste 50 milioane de vizitatori pe lună, iar numărul abonaților este de circa 9 milioane de persoane. În 22 de centre redacționale din întreaga lume, de la Beijing până la Montevideo, activează peste o mie de angajași care reprezintă zeci de naționalități. Sputnik face parte din mediaholdingul „Rosiia segodnia". Oficiul central Sputnik se află în orașul Moscova.