Potrivit Liliei Bolocan, campaniile derulate de AGEPI în anul 2018 i-au ajutat pe oameni să înțeleagă de ce este necesar și chiar util să își înregistreze invenția, marca comercială, cartea sau melodia la Agenția de Stat Pentru Proprietatea Intelectuală.
"Este evident că avem tendințe bune, suntem într-o mică creștere, iar această tendință ne bucură mult", a declarat ea.
Potrivit directorului AGPI, un rol important în informarea societății asupra fenomenelor contrafacerii și pirateriei în Republica Moldova o are campania "Stop Pirateria și Contrafacerea". Aceasta are drept scop informarea elevilor și studenților instituțiilor de învățământ cu privire la fenomenul de contrafacere și piraterie, precum și diseminarea informațiilor relevante, explicându-le care sunt riscurile provocate de acestea.
"Acțiunea respectivă are ca premisă formarea și dezvoltarea la tânăra generație a imaginației creatoare, a capacităților intelectuale, precum și sensibilizarea lor cu referire la efectele negative ale fenomenelor de contrafacere și piraterie, din punct de vedere economic, social și cultural", a subliniat ea.
Lilia Bolocan a menționat că "nu este suficient să avem legi care pedepsesc sau stimulează respectarea drepturilor proprietății intelectuale, nu este suficient să avem instituții de stat care își acoperă toate responsabilitățile și atribuțiile, este important să avem și o cultură dezvoltată în vederea respectării proprietății altora, inclusiv și a proprietății intelectuale", a precizat ea.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș