Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Reforme importante în sănătate și muncă, în 2019. Ce vor să îmbunătățească autoritățile

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, a vorbit în Studioul ”Sputnik Moldova” despre reformele care vor fi implementate în anul 2019, în aceste trei domenii.
Sputnik

Sistemul de sănătate este cel mai hărțuit în societate. Mai mulți oameni se plâng pe atitudinea neadecvată a lucrătorilor medicali sau calitatea proastă a serviciilor medicale. În același timp, unii politicieni constant atacă sistemul, exclusiv pentru a-și face PR politic. În consecință, problemele reale din domeniu rămân nesoluționate. În realitate, medicina din Republica Moldova a evoluat în ultimii ani, fapt confirmat de spectrul mare de servicii medicale de înaltă performanță oferite în cadrul spitalelor republicane și municipale. Tratamente care, acum câțiva ani, puteau fi realizate exclusiv peste hotare sunt disponibile, în prezent, în țara noastră. Despre realizările și problemele din sistemul de sănătate și protecția oferită persoanelor aflate în situații dificile am discutat, la ”ATITUDINI”, cu ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu.

În 2019, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va începe modernizarea spitalelor. Măsura prevede dotarea instituțiilor medicale cu echipament medical de diagnostic și tratament modern, instruirea personalului medical și dezvoltarea serviciilor geriatrice și paliative.

”În prezent,  avem spitale pustii, cu mii de metri pătrați neutilizați, întreținuți din banii publici.  De exemplu,  avem o maternitate unde sunt primite 40 de nașteri pe an, cand normele prevad, minimum, 200 nasteri. Un obstetrician care asistă mai putin de 200 de nașeri, anual, își pierde calificarea și pune în pericol viața mamei și copilului. Vom crea în spitale, în acele spații neutilizate, secții de geriatrie și îngrijiri paliative, unde vor fi îngrijiți bătrânii, pacienții cronici și cei cu boli incurabile”.

Pacienții cu artroze la genunchi și șold nu vor mai fi nevoiți să stea în rând cu anii pentru a beneficia de endoproteze. Din 2019, bolnavii vor putea avea o viață normală, deoarece lista de așteptare va fi lichidată.  

”În prezent, pe lista de așteptare sunt peste  8800 de pacienți, înregistrați încă în anul 2000. Anual se înscriu, pentru aceste intervenții, aproximativ 1000 de persoane. În același timp, instituțiile medicale pot face, cel puțin, 3000 de intervenții de endoprotezare, anual. Aceasta înseamnă că pacienții pot fi operați rapid”.

Tot în 2019, va fi reformat Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

” Vom reorganiza CNAMUP. Din opt directori vor rămâne doar doi. De asemenea, vom instrui angajații.  Vom reforma instituția în așa fel încât să corespundă necesităților populației, iar fiecare pacient, care solicită ambulanța, să beneficieze de asistență medicală de urgență rapid și de calitate. Tot în 2019, vom  avea deja achiziționate, aproximativ,  345 de ambulanțe moderne”.

Domeniul muncii va fi, de asemenea, reformat în 2019. Autoritățile vor crea o nouă Agenție a Forței de Muncă, care va avea rolul să eficientizeze piața muncii.

”Noua agenție va avea responsabilitatea să analizeze cererile de pe piața muncii și oferta. Să evalueze necesitățile angajaților și angajatorilor, să planifice acele studii care vor acoperi necesitățile din economia națională. Am reorganizat această instituție, care avea 36 de filiale. În acest mod, am eficientizat gestionarea banilor publici și activitatea instituției”.

Detalii despre primele rezultate ale reformei medicinii primare, planurile de combatere a corupției în instituțiile medicale și reformele din domeniul protecției sociale aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț