CHIȘINĂU, 23 dec – Sputnik. Exercițiile fizice periodice permit diminuarea probabilității apariției unor tulburări cognitive la o vârstă înaintată și întineresc creierul. La o astfel de concluzie au ajuns cercetătorii Universității Duke, SUA, care și-au publicat rezultatele cercetărilor în revista Neurology.
Un grup de cercetători au efectuat un experiment cu participarea a 160 de voluntari vârsta de peste 55 de ani. Toți participanții la experiment se confruntau dificultăți de concentrare, memoria, luarea deciziilor și aveau un mod de viață pasiv, însă niciunul nu suferea de demență.
Pacienții au fost împărțiți în patru grupuri. În decursul a șase luni prima parte a participanților la experiment s-au ocupat cu exerciții aerobice. Cel de-al doilea grup s-au alimentat conform dietei DASH, care este recomandată celor care suferă de hipertensiune. Ca de-a treia combina cele două metode, iar cea de-a patra a fost una de control.
În cele din urmă, cel mai bine s-a îmbunătățit funcții creierii în cazul primului grup, precum și la cei care au combinat dieta cu exercițiile aerobice. În același timp, la membrii grupului de control a fost observat înrăutățirea funcționării creierului.
De asemenea, voluntarii au fost supuși unor teste care au apreciat nivelul capacităților cognitive. După efectuarea experimentului, indicatorii lor s-au îmbunătățit semnificativ, iar “vârsta” medie a creierului s-a micșorat.
Așa, potrivit unui din autorii studiului, James A. Blumenthal, până la efectuarea studiului caracteristicile pacienților corespundeau cu vârsta de 93 de ani, ceea ce depășea cu mult vârsta cronologică a participanților. După cercetare, indicatorul a coborât la 84 de ani.
Rezultate sunt îmbucurătoare: în decurs de șase luni, cu ajutorul exercițiilor fizice regulate, oamenii fără demență, însă cu dificultăți cognitive, își pot îmbunătăți capacitățile de planificate și să îndeplinească anumite sarcini cognitive, spune Blumenthal.