Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum vor trece moldovenii hotarul cu Ucraina în perioada sărbătorilor de iarnă

În Ucraina, țară vecină cu Republica Moldova, este în vigoare starea de război instituită prin decret prezidențial la 26 noiembrie. Poliția de Frontieră din țara noastră a venit cu unele precizări legate de traversarea hotarului moldo-ucrainean în perioada sărbătorilor de iarnă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 dec – Sputnik. Autoritățile de frontieră din Ucraina, unde a fost instituită starea de război, nu au trimis nicio informație oficială autorităților de frontieră din Moldova cu privire la schimbarea orarului de activitate a punctelor de trecere de la hotarul moldo-ucrainean în perioada sărbătorilor de iarnă. Anunțul a fost făcut de șeful Poliției Frontieră din republica Moldova, Fredolin Lecari.

”Nu am fost anunțați nici despre instituirea unor măsuri suplimentare de control. Sunt peste 30 de puncte de trecere cu Ucraina. Toate activează în regim normal. Nu este nici un impediment la traversarea frontierei”, a declarat Lecari.

Șeful Poliției de Frontieră a îndemnat cetățenii ca în cazul în care vor avea anumite dificultăți la traversarea frontierei cu Ucraina, să sune la Linia Verde a Poliției de Frontieră 022 259 717.

Moldova are frontieră comună cu Ucraina

Frontiera terestră dintre Republica Moldova și Ucraina se întinde pe o lungime de 1222 de kilometri. Pe sectorul moldo-ucrainean de frontieră, cu excepția segmentului transnistrean, se află 31 de puncte pentru controlul trecerii frontierei, dintre care 19 în regim de trafic internațional: 12 rutiere, 6 feroviare și 1 fluvial, 5 în regim de trafic interstatal: 4 rutiere și 1 fluvial, și 7 în regim de trafic local – numai pentru cetățenii moldoveni și ucraineni cu domiciliul permanent în raioanele și regiunile de frontieră: 5 rutiere și 2 fluviale.

Ce presupune starea de război

Potrivit legislației ucrainene, în cazul instituirii în țară a stării de război, se pune în aplicare un regim special de traversare a frontierei de stat. De asemenea, în această perioadă este limitată deplasarea în interiorul țării a cetățenilor, a străinilor și a transportului.

Starea de război în Ucraina: Ce presupune starea și cum îi va afecta pe cetățenii străini

În condițiile unei situații de război, cetățenii trebuie să fie pregătiți în orice moment să prezinte la solicitarea autorităților actele de identitate, să prezinte conținutul bagajelor, să permită verificarea mijlocului de transport, a încărcăturilor, percheziționarea birourilor, a locuințelor, cu excepția cazurilor prevăzute în Constituția Ucrainei.

Totodată, odată cu inițierea stării de război libera circulație în țară poate fi limitată.

Starea de război în Ucraina a fost instituită pe o perioadă de 30 de zile.

Incidentul în urma căruia a fost declarată stare de război în Ucraina a avut loc în strâmtoarea Kerci. Potrivit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, navele militare ale Ucrainei, “Berdyansk”, “Nikopol”, “Yana Kapu”, au traversat frontiera cu Rusia și nu au reacționat la somațiile legale ale navelor serviciului de frontieră al FSB și flotei navale a Rusiei, efectuau manevre periculoase, și au fost reținute de ambarcațiunile militare de coastă ale rușilor.