Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politolog: O armată în Kosovo înseamnă o amenințare pentru securitatea europeană

Expertul Institutului Rus de Cercetări Strategice, Igor Pșenicinikov, vorbește despre consecințele creării unei armate în Kosovo.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 dec – Sputnik. Parlamentul din Kosovo a aprobat un set de proiecte de lege privind transformarea Forțelor de Securitate din Kosovo într-o armată națională a republicii. Acest fapt contravine deciziei Consiliului de Securitate al ONU și poate prezenta o amenințare pentru securitatea nu doar a Balcanilor, ci și a întregii Europe, a spus expertul Institutului Rus de Cercetări Strategice, Igor Pșenicinikov.

Federația Rusă a condamnat crearea armatei în Kosovo: Încălcare gravă a rezoluției ONU

„Crearea armatei kosovare contravine rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU din 1999 care consfințește oficial suveranitatea Serbiei asupra provinciei Kosovo și Metohia și recunoaște forțele internaționale drept unica formațiune militară legitimă în această regiune. Occidentul și-a exprimat îngrijorarea. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că acest fapt va destabiliza situația în zonă. Totodată, și-au exprimat îngrijorarea și reprezentanții UE. Însă acesta este un cinism, deoarece SUA și alte țări, deja de mai mulți ani, îi înarmează pe kosovari”, a declarat expertul.

Mai mult ca atât, politologul afirmă că acesta este un prim pas spre înfăptuirea ideilor revizioniste de la mijlocul secolului XX.

„În zilele noastre revine în forță ideea „Marii Albanii” care a apărut în anii celui de la Doilea Război Mondial și a fost promovată de către fasciștii nemți și italieni pe pământul albanez, în ciuda sârbilor. Să nu uităm că Priștina s-a adresat deja Tiranei cu rugămintea de a elibera tuturor kosovarilor pașapoarte albaneze. Cu alte cuvinte, Kosovo roagă de fapt ca Albania să-și alipească această regiune sârbă. Iar autoritățile albaneze nu exclud posibilitatea unirii Albaniei cu Kosovo. Hashim Thaçi a promis că, „dacă UE își va închide ușile pentru Kosovo, toți albanezii din regiune vor trăi într-o singură țară”, a menționat Pșenicinikov.