Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noaptea în care vine Moș Nicolae: Tradiția pe care copiii o așteaptă cu nerăbdare

După calendarul Iulian (de stil vechi), pe 19 decembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Nicolae, Făcătorul de minuni.
Sputnik
Noaptea în care vine Moș Nicolae: Tradiția pe care copiii o așteaptă cu nerăbdare

Sfântul Nicolae a fost cunoscut drept un om foarte religios, cu o vastă cultură teologică, un expert în acest domeniu și un om de înaltă moralitate. De aceea, el este adeseori alăturat Apostolilor lui Iisus Hristos și se spune că el ar fi primit de la Dumnezeu inclusiv darul de a face minuni.

"Sfântul Nicolae era un om foarte generos, un sfânt care ajuta fiecare necăjit. Moș Nicolae, așa cum este el cunoscut în popor, este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți", a menționat  într-un interviu pentru Sputnik Tamara Macovei, cercetător științific în cadrul Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae

Tradiția darurilor de Moș Nicolae pornește de la povestea a trei fete sărace care nu aveau zestre și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați bogați. Aflându-le suferința, Sfântul Nicolae le-a aruncat, noaptea, pe geam, niște săculețe cu bani, care au căzut în ciorapii sau ghetele fetelor.

În prezent, de Moș Nicolae, copiii își curăță în ajun ghetuțele și pantofii, apoi așteaptă cuminți să primească daruri, în dimineața zilei de 19 decembrie. Copiii năzdrăvani, care nu au fost cuminți, primesc în loc de cadouri o nuielușă de măr. Se spune că dacă nuielușa pusă în apă începe să înmugurească, acesta este un semn că Moșul i-a iertat.

"Și astăzi Moș Nicolae vine la geamuri, vede copiii care dorm și dacă sunt cuminți, le lasă dulciuri și alte daruri în ghetuțe. Însă, tot el este acela care-i pedepsește cu o nuielușă pe cei leneși și neascultători. Moș Nicolae nu se arată niciodată, iar povestea darurilor aduse pe furiș copiilor în această noapte a început de foarte mult timp", a povestit în interviul acordat pentru Sputnik Tamara Macovei.

Un alt obicei de Sfântul Nicolae spune că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului. Sunt foarte potrivite de oferit în dar și produse tradiționale precum coșulețe, împletituri, străchini, ștergare, marame, bijuterii cu motive populare lucrate manual și alte produse de artizanat.

Tot în popor se spune că, în nopțile sfințite de sărbători, când cerurile se deschid și pentru noi, preț de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.

Autor: Cristina Baș