Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Trebuie să știi asta dacă intenționezi să mergi la munte în România

Reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România atrag atenţia asupra pericolelor pe care le aduce iarna şi ne învaţă ce trebuie să facem pe munte.
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. „Atenţie, este pericol de avalanşă pe munte!”, informează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din România, care anunţă că doi oameni şi-au pierdut viaţa, în ultimele zile, fiind surprinşi de avalanşă.

În ultimul timp, s-a aşternut strat gros de zăpadă şi există, în permanenţă, pericolul producerii unei avalanşe.

Motiv pentru care autorităţile române informează cetăţenii români și turiștii cu privire la avalanşe.

Terifiant: Un tsunami de zăpadă s-a abătut asupra locuitorilor din Siberia, Federația Rusă

„Vreţi să mergeţi la munte, în acest sfârşit de săptămână? Dar ce ştiţi despre avalanşă?” au scris, pe pagina de Facebook, reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România

Există diverse clasificări și multiple tipuri de avalanşe. Cele mai periculoase sunt: avalanşa de zăpadă proaspătă, generată de zăpada nouă și fără aderenţă şi care, de cele mai multe ori se declanşează spontan şi avalanşa de placă.

Acest al doilea tip de avalanşă apare atunci când unul sau mai multe straturi de zăpadă se unesc și formează o placă unitară şi instabilă. Când placa se fisurează, stratul de zăpadă se desprinde în partea de sus, în lateral şi dedesubt. 

Conform statisticilor, după 18 minute sub stratul de zăpadă dintr-o avalanşă, 91 la sută din victime sunt găsite în viaţă. După 35 de minute însă, speranţa de viaţă scade sub 34 la sută. Moartea se produce lent, din cauza intoxicației cu dioxid de carbon.

„Ai grijă ce faci pe munte şi spune întotdeanuna NU dacă simţi că ai îndoieli!”, avertizează autorităţile române.