Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Persoanele cu dizabilități: Unde se pot adresa când sunt umilite

Atunci când au nevoie de ajutor, persoanele cu posibilități limitate pot apela la acest număr de telefon.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 dec – Sputnik. Deja de doi ani în Moldova funcționează linia fierbinte pentru persoanele cu posibilități limitate, numărul de telefon fiind: 080010808.

La acest număr pot apela reprezentanții acestei categorii de cetățeni în cazul în care au fost supuși diferitelor forme de discriminare, inclusiv agresiunea fizică și morală, comunică serviciul de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Analizând statistica apelurilor telefonice și motivele acestora, specialiștii au ajuns la concluzia că cel mai des s-au adresat la linia fierbinte persoanele care erau impuse să muncească ilegal, care erau umilite din punct de vedere moral și fizic sau erau lăsate fără supraveghere, cărora le erau încălcate dreptul la muncă și ocrotirea sănătății.

Preluând apelurile, angajații de la linia fierbinte transmit aceste informații juriștilor, oamenilor legii, psihologilor și organelor de drept.

Începând cu 1 ianuarie 2017, acest număr a fost apelat de 3014 ori, din toate colțurile Moldovei. S-a constatat că femeile cu dizabilități sunt supuse umilințelor mai des decât bărbații care au aceleași probleme de sănătate.