CHIȘINĂU, 12 dec - Sputnik, Cezar Salagor. Reforma administrației publice locale constituie unul dintre cele mai sensibile subiecte, discutată de autorități cu multă prudență și chiar cu o doză de secretomanie, având în vedere erorile comise în trecut.
Guvernarea urmărește simplificarea structurilor ce compun administrația publică locală, să reformeze procedurile de luare a deciziilor la nivelul APL și, totodată, să reducă drastic cheltuielile pentru întreținerea aparatului birocratic în acest domeniu, care nu numai că nu este eficient, ci chiar constituie un obstacol în calea dezvoltării regiunilor.
Iată ce crede ex-primarul municipiului Chișinău Serafim Urechean despre reforma APL în țara noastră.
”Ea trebuie efectuată inevitabil. Cu aceste raioane care consumă mai mult decât produc, nu-și mai au locul ca să existe în Republica Moldova. Ar fi vorba de 5 regiuni, cu Chișinăul - șase. Și să trecem la o autoadministrare publică locală eficientă. Acum nu poți decide nimic în nicio primărie, iar satele au ajuns într-o situație jalnică”, a declarat Urechean.
El a mai precizat că în primăriile din statele europene sunt de la 5 până la 55 de funcționari în primărie, precizând că ”dacă ai venit la primărie, ți-ai soluționat problema creditării, în cazul fermierilor, dar și a livrării producției, unde poate fi semnat acordul de livrare și toate celelalte probleme”.
Spre deosebire de reforma APC, cea a APL va fi lăsată, cel mai probabil, să fie făcută abia după alegerile parlamentare din 2018. În funcție de rezultatul acestor alegeri reforma va fi sau nu va fi.
Dacă, totuși, conceptul de reformă a APL elaborat de actuala guvernare va fi realizat, eficiența lui va depinde de simplitatea procesului de luare a deciziilor și de modul în care vor purta răspundere factorii care le vor adopta. De asemenea, eficiența acestei reforme va depinde mult de organizarea în baza modelului municipal a gestionării serviciilor publice și a infrastructurii. Este vorba, în special, despre documentația legată de afaceri, construcții, actele de stare civilă, cadastru, gestionarea rețelelor de gazoduct, apeduct, electricitate, canalizare, colectarea și procesarea deșeurilor, urbanism etc.
Acest concept de reformă a APL pare a fi bun și este interesant. Îi poate deranja numai pe acei angajați din aparatul administrativ al raioanelor care vor fi disponibilizați după lichidarea nivelului doi al APL. Cum va funcționa noul sistem APL - mai bine sau mai prost decât actualul, depinde de voința politică a guvernării ce va fi instalată după alegerile din 2018.