Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbări importante la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică

Regulamentul de organizare și funcționare a ANRE va fi revizuit conform prevederilor legale din Pachetul Energetic III.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 dec – Sputnik. Organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ar putea fi reglementată de un nou Regulament de activitate. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, a decis miercuri, 12 decembrie, să propună plenului Parlamentului aprobarea Regulamentului în noua redacție.

Parlamentul caută doi șefi la una dintre cele mai importante structuri ale statului

Reglementările ce vizează administrarea ANRE, atribuțiile și responsabilitățile acesteia, modul de organizare și transparența activității vor fi revizuite și actualizate integral conform prevederilor legale din Pachetul Energetic III. Regulamentul în redacție nouă nu va institui prevederi noi cadrului legal, ci va reflecta competențele și responsabilitățile ANRE stabilite în legile existente.

Inițiativa legislativă aparține deputatului Ștefan Creangă, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe.

Potrivit autorului, actualul Regulament de organizare și funcționare al ANRE este unul depășit în timp și nu mai corespunde prevederilor legale. După ce a fost aprobat Pachetul Energetic III, Parlamentul a adoptat noi legi de reglementare în domeniul energetic. Este vorba despre Legea cu privire la energia electrică, Legea cu privire la gazele naturale și Legea cu privire la energetică. Prin urmare, Regulamentul de organizare și funcționare a ANRE urmează să fie ajustat la prevederile cadrului normativ-legal în vigoare.

”Regulamentul ANRE până în prezent a rămas nemodificat, prevederile acestuia fiind, în mare parte, căzute în desuetudine și în discordanță cu prevederile legale”, menționează autorul în nota informativă a proiectului.

Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărâri, poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar.