CHIȘINĂU, 10 dec - Sputnik. Din 9 decembrie 2018, în Republica Moldova au intrat în vigoare mai multe modificări și completări a legii contravenționale. Astfel, au fost operate modificări în conținutul Articolului 445 din Codul Contravențional, care conține norme juridice cu privire la nulitatea procesului-verbal cu privire la contravenție. Într-un interviu acordat studioului de radio Sputnik Moldova, avocatul Cristina Oglinda a explicat de ce au fost revizuite condițiile de valabilitate ale procesului-verbal cu privire la contravenție, inclusiv neregulile care pot conduce la declararea nulității acestuia.
”Până în prezent, dacă un judecător era sesizat cu o contestație împotriva unui proces-verbal cu privire la contravenție și constata că din acesta lipsește o mențiune prevăzută de articolul 443 din Codul Contravențional, acesta trebuia să-l anuleze și, implicit, să înceteze procesul contravențional. Din perspectiva drepturilor fundamentale ale victimei, această soluție legislativă nu era una obiectivă. Însă, este îmbucurător faptul că în urma intrării în vigoare a noilor modificări, s-a redus semnificativ din mențiunile obligatorii pe care trebuie să le conțină procesul-verbal”, a explicat avocatul.
Atfel, potrivit noului text al articolului 445 din Codul contravențional, nulitatea absolută a procesului-verbal va fi atrasă de neconsemnarea în acesta a următoarelor mențiuni:
- numele, prenumele și funcția agentului constatator;
- numele, prenumele, data (ziua, luna, anul) întocmirii procesului-verbal;
- seria și numărul actului de identitate și numărul de identificare personal (IDNP) sau datele de identificare din buletinul de identitate provizoriu ale făptuitorului care renunţă la numărul de identificare personal şi la evidenţa automatizată în Registrul de stat al populaţiei – în cazul persoanei fizice;
- lipsa denumirii și sediului - în cazul persoanei juridice;
- circumstanţele comiterii şi încadrării juridice a faptei contravenţionale săvârșite;
- data comiterii contravenției;
- semnătura agentului constatator sau a martorului asistent, în cazul refuzului contravenientului de a semna.
Neconsemnarea altor mențiuni prevăzute de art. 443 al Codului Contravențional pot să ducă la nulitatea procesului-verbal cu privire la contravenție doar în cazul în care afectează în mod esențial fondul cauzei.
Cristina Oglinda a mai precizat că Curtea Constituțională din Republica Moldova a emis o hotărâre la data de 29 noiembrie 2018, prin care au fost declarate neconstituționale articolul 445 și textul „și 445” din articolul 461 din Codul Contravențional, adoptat prin Legea nr. 218 din 24 octombrie 2008. Iar până la modificarea legii contravenționale, instanțele de judecată trebuiau să constate, în fiecare caz particular, dacă lipsa unei mențiuni în procesul-verbal nu putea fi înlăturată decât prin anularea procesului-verbal de constatare a contravenției sau dacă aceasta poate fi acoperită (confirmată) de către instanța de judecată.