Discriminarea, conflictele cu persoanele apropiate și singurătatea - sunt problemele reclamate cel mai frecvent la linia fierbinte de către persoanele cu nevoi speciale. Se întâmplă în condițiile în care, în ultimii ani, Guvernul a întreprins mai multe măsuri pentru a îmbunătăți viața acestor categorii de cetățeni. Politicile statului sunt însă aplicate fie parțial, fie deloc, în special în localitățile rurale. Lipsa de atitudine a unor autorități și indiferența comunității fac deocamdată dificilă viața mai multor persoane cu nevoi speciale. Despre respectarea drepturilor și libertăților acestora am discutat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, cu Parascovia Munteanu, director de programe în cadrul ”Keystone Moldova” și Vasile Cușca, șeful Direcției Politici și Protecția drepturilor persoanelor cu nevoi speciale, din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Un deceniu în urmă, în Republica Moldova nu existau legi care să reglementeze crearea și gestionarea serviciilor sociale pentru persoanele cu nevoi speciale. Deși problema a fost rezolvată în ultimii ani, o parte dintre autoritățile publice locale evită să aplice prevederile în vigoare. Din această cauză, încă multe persoane cu nevoi speciale sunt nevoite să stea în internate, izolate de restul lumii.
”La început, scuzele erau că nu pot dezvolta servicii sociale din insuficiența banilor. Dar atunci când au avut posibilitatea să aplice la granturi în valoare de până la 50 mii euro, oferite de Uniunea Europeană, nu au făcut-o. Anume aceste raioane, care nu profită de aceste posibilități, solicită servicii de specializare înaltă, care nu există în teritoriu sau plasarea persoanelor cu nevoi speciale în instituții rezidențiale”, a opinat Parascovia Munteanu.
În prezent, în internate locuiesc aproximativ 2000 de persoane cu nevoi speciale, inclusiv copii. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale își propune să dezinstituționalizeze 50 la sută dintre acestea, până în 2026.
„Din 2010 am elaborat legi și regulamente pentru multe tipuri de servicii sociale: locuință protejată, casă comunitară, asistență personală, plasament familial pentru adulți, serviciul respiro, echipa mobilă, interpreți pentru persoanele cu probleme de auz, servicii de reabilitare profesionistă. Acum elaborăm cadrul legal pentru deschiderea și gestionarea centrelor de zi pentru adulți cu nevoi speciale. Autoritățile publice locale pot iniția acel serviciu care este cel mai solicitat în comunitate”, a explicat Vasile Cușca.
Măsurile întreprinse de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale le-au oferit persoanelor cu nevoi speciale posibilitatea să-și găsească un loc de muncă. Anul trecut, 251 de persoane au fost angajate, iar numărul acestora va crește, în următorii ani, potrivit estimărilor ministerului. Angajatorii vor primi subvenții din partea statului pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă pentru această categorie de cetățeni.
”Avem multe persoane cu nevoi speciale care au de muncă. De exemplu, la Fălești, un tânăr care mulți ani a locuit în internat și apoi într-o locuință protejată, poate acum să se întrețină singur. A reușit să-și creeze o familie și lucrează la o întreprindere unde decorează jucării. O altă persoană cu nevoi speciale este cel mai responsabil angajat în cadrul unei întreprinderi. Mulți angajatori sunt mulțumiți de acești angajați”, a relatat Parascovia Munteanu.
Detalii despre viața persoanelor cu nevoi speciale aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.
Autor: Maria Dimineț