Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Învățământul dual - o soluție pentru piața muncii din Moldova

Tot mai mulți elevi din țara noastră optează pentru învățământul dual, care prevede încadrarea elevilor în câmpul muncii din timpul studiilor. Anul acesta, peste 1.200 de elevi s-au înscris la școli profesionale, colegii și centre de excelență pentru a studia prin acest sistem.
Sputnik
Învățământul dual - o soluție pentru piața muncii din Moldova

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", consultantul în cadrul proiectului Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, Ludmila Stihi, a discutat despre avantajele învățământului dual pentru elevi, dar și pentru agenții economici.

Ludmila Stihi a explicat că învățământul dual reprezintă o formă alternativă de învățământ profesional tehnic în care elevii 30% din timpul dedicat studiilor învață în cadrul instituției de învățământ și 70% - în întreprinderi. "Elevul studiază la școala profesională, centrul de excelență sau colegiu, iar al doilea loc de învățare atât teoretic, cât și practic este agentul economic, cu care elevul semnează un contract de ucenicie, iar în perioada instruirii își dezvoltă atât cunoștințele teoretice, cât și abilitățile practice la locul de muncă", a relatat Stihi.

Potrivit Ludmilei Stihi, în cadrul învățământului dual, inițiativa le aparține agenților economici, dat fiind faptul că astăzi pe piața forței de muncă există o lipsă mare a persoanelor calificate, în special, de nivel muncitoresc. Respectiv, agenții economici sesizând această necesitate, încearcă să se implice nu doar la nivel de a identifica aceste persoane, dar și să se implice în procesul educațional. De aceea, învățământul dual oferă această posibilitate pentru ca agentul economic să participe activ în procesul educațional, să-și dezvolte cu ajutorul școlilor profesionale programele de învățământ, conform cerințelor care le au și, în același timp, să le ofere tinerilor posibilitatea de a activa cu echipamente și tehnologii moderne. Astfel, după terminarea studiilor elevul foarte ușor se încadrează în câmpul muncii.

Ludmili Stihi a menționat că paleta întreprinderilor-parteneri este variată în programul dual. Aceasta constituie peste 15 domenii ale economiei și peste 40 de meserii care sunt oferite astăzi prin intermediul învățământului dual. Totodată sunt și agenți economici autohtoni din domeniul cofetăriei, textile, agricultură, dar și parteneri cu capital străin.

"Numărul agenților economici care solicită ucenici este în creștere. Avem deja 60 de agenți economici parteneri și aproximativ 30 de instituții de pregătire profesional-tehnică", a menționat Stihi.

Programul de învățământ dual a fost iniţiat de Ministerul Educației, în comun cu Camera de Comerț și Industrie și partenerii de dezvoltare germani. În țară sunt 22 de școli profesionale cu sistem de învățământ dual care au oferit în acest an peste 800 de locuri, însă doar 660 au fost ocupate.

"Interesul nostru este să oferim tinerilor posibilitatea să îmbrățișeze meseriile pentru care au o predispoziție, să-și valorifice competențele și totodată să-și construiască o carieră de succes în Moldova", a punctat invitata.

Autor: Cristina Baș