Acest lucru l-a declarat într-un interviu pentru Radio Sputnik Moldova Aurelia Tomșa, doctor în economie, șefa Departamentului Teorie și Politică Economică la Academia de Studii Economice din Moldova, comentând semnificația criptomodei și funcționarea acestui sistem.
"Viitorul îi aparține criptovalutei, însă aceasta nu va înlocui monedele tradiționale. Criptovaluta va exista în paralel, la fel cum există o mulțime de monede", a opinat Tomșa.
Potrivit Aureliei Tomșa există circa două mii sau chiar în unele surse este menționat un număr de patru mii de criptovalute. Dintre acestea, 700 au platforme, însă doar 20 dintre ele sunt folosite pentru investiții.
"Cel mai cunoscut și utilizat este Bitcoin – un tip de valută digitală, non-bancară, însă care poate fi folosită ca mijloc de plată. Denumirea de criptomonedă presupune că pentru crearea acestor monede este folosită criptografia și sunt descentralizate, nu pot fi controlate tranzițiile și poate fi prevenită dubla cheltuială – problemă curentă pentru valutele digitale. Însă Bitcoin este o valută fără jurisdicție și de fapt este un activ financiar cu un grad sporit de risc. Nu cred că va veni timpul când această valută va înlocui moneda tradițională", a explicat Aurelia Tomșa.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș