Se apropie „sfârșitul” dolarului? A fost prezisă deprecierea lui cu 30 la sută

Valuta americană s-a ieftinit brusc în ultimele zile, urmare a declarației șefului Sistemului Federal de Rezerve al SUA, Jerome Powell, că ratele dobânzilor sunt acum sub pragul neutru.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Finanțiștii reacționează calm la astfel de fluctuații, dar avertizează: până la sfârșitul anului 2019 dolarul va intra într-o traiectorie descendentă și pentru mulți ani.

Miliardarul și investitorul Ray Dalio este sigur: cursul de schimb se va prăbuși cu 30 la sută din cauza "deficitului triplu al SUA", ceea ce va coduce, în cele din urmă, la ceva inevitabil - dolarul își va pierde statutul de monedă de rezervă globală.

Bani scumpi

Se schimbă regulile de trecere prin vama moldovenească cu dolari și euro

De la sfârșitul anului 2017, Sistemul Federal de Rezerve (Fed) a înăsprit politica monetară, sporind în mod constant ratele dobânzilor. Logica autorității de reglementare este simplă: criza este de multă vreme, economia americană se restabilește și, prin urmare, este timpul să se încheie cu măsuri stimulative. Numai în acest an, Fed a majorat rata de bază de trei ori.

Astfel de rate de apreciere a banilor au pus multe companii într-o situație foarte dificilă: luarea de noi împrumuturi este mai scumpă și este necesară achitarea datoriilor vechi. Trump a criticat deja grav strategia autorității de reglementare, spunând că Fed "și-a ieșit din minți" și a devenit o amenințare majoră pentru economia americană, scrie RIA Novosti.

Pericolul este destul de real: piața imobiliară a răspuns deja acțiunilor Fed prin încetinire, prețurile locuințelor au depășit nivelurile care au precedat criza din 2008. Analiștii nu exclud faptul că în 2019 autoritatea de reglementare ar putea lua o pauză. Însă Powell a mai precizat: piața ar trebui să se pregătească pentru o creștere treptată și graduală a ratei de bază.