Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Sfatul nutriționistului: Despre alimentația sănătoasă

Modul de alimentație al populației Republicii Moldova este un subiect actual, având în vedere că, potrivit datelor statistice, moldovenii cheltuiesc cei mai mulți bani pe hrană și produse alimentare.
Sputnik
Sfatul nutriționistului: Despre alimentația sănătoasă

Potrivit nutriționistei Luminița Suveică, o alimentație sănătoasă se asigură prin diversitatea alimentelor, consumul moderat, fără a depăși nevoile energetice ale organismului, prevenirea senzației de foame acută, prin împărțirea rației alimentare în trei mese principale, două gustări pe zi și asocierea corectă a alimentelor.

Totodată, din 28 noiembrie, creștinii ortodocși din Moldova au intrat în Postul Crăciunului. În acest context, nutriționista a venit cu recomandări pentru cei care doresc să țină post.

"Cei care țin postul nu trebuie să facă exces de pâine și produse de panificație. Este necesar să creați un meniu alimentar pentru această perioadă. Consumați produsele în care se conțin proteine: boboase, ciuperci, mazăre, boabe, precum și produse ce conțin grăsimi vegetale: nuci, alune sau semințe. Totodată nu uitați și de hidratare pe parcursul zilei. Cantitatea de apă necesară organismului trebuie consumată până la orele amiezii", a explicat Suveică.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică moldovenii consumă multă pâine și produse din panificație, însă foarte puține fructe și legume. Astfel, un locuitor cu venituri medii din Moldova consumă într-un an 217 litri de lapte și produse lactate, 186 de ouă și circa 117 kg de pâine. Pe locul patru în acest top se situează legumele și bostănoasele — peste 100 kg la un locuitor, iar fructe și pomușoare — câte 49,3 kg pe an.

Autor: Cristina Baș