Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Economist: Nu se știe cum vor fi onorate financiar promisiunile sociale ale autorităților

La ședință plenară a Parlamentului Republicii Moldova din 23 noiembrie, deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Expertul în economie Viorel Gârbu și-a prezentat opinia pentru Sputnik Moldova vizavi de faptul dacă Guvernul Republicii Moldova dispune de un suport financiar pentru deciziile sociale adoptate anterior.

La ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova din 23 noiembrie, deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar.

Nu vor încăpea în buzunare: Guvernarea promite noi majorări de salarii și premii

Costurile realizării proiectului pe anii 2019 – 2021 constituie 3,9 miliarde de lei. Se prevede ca până în 2021 salariul mediu lunar al angajaților din instituțiile finanțate din bugetul de stat va crește aproximativ cu 30%, iar majorarea salariului lucrătorilor din instituțiile finanțate din bugetele locale va depăși 55%.

Anul acesta Parlamentul a aprobat așa-numita „revoluție fiscală”. Este vorba de introducerea unui impozit unic pentru persoanele fizice în mărime de 12% și despre majorarea de la 11 mii 280 de lei până la 24 mii de lei a sumei privind scutirea personală de impozit a persoanelor fizice. Potrivit premierului Pavel Filip, aceste măsuri vor asigura creșterea cu 6% a veniturilor lucrătorilor și cu 5% a veniturilor angajatorilor. 

Dispune oare Guvernul de mijloace pentru a pune în aplicare legile adoptate?

Potrivit expertului, din punct de vedere financiar, aceste prevederi sunt foarte serioase, însă „noi ni le putem permite, deoarece suntem o țară specifică”. În acest context, Gârbu nu exclude faptul că Guvernul „probabil, are în vedere fondul de rezervă, pentru a acoperi asemenea necesități sociale”.

Octavian Armașu: Nu este adevărat că unii bugetari vor avea salarii mai mici

Și va fi nevoit să apeleze la aceste rezerve, deoarece, după toate probabilitățile, schimbările operate în politica fiscală în această toamnă și care au fost numite „revoluție fiscală” vor sărăci crunt haznaua statului.

„În proiectul bugetului veniturile din impozitele pe salarii au scăzut cu 10–12%. Transferurile din bugetul de stat în bugetul asigurărilor sociale au crescut cu 35%. Acest lucru s-a făcut pentru a majorare pensiile. În timp ce impozitul social pentru persoanele juridice s-a redus”, a menționat expertul.

Reducând impozitele, autoritățile au sperat că astfel vor ieși în legalitate afacerile tenebroase, fapt ce va compensa cheltuielile „revoluției”.

Deocamdată, însă, cifrele nu sunt impresionante.

„Poate că, într-adevăr, presupunerile Guvernului se vor materializa, și vom avea o creștere la buget”, a adăugat economistul.

Însă mai curând autoritățile vor acționa conform cunoscutei legi a fizicii: când într-un loc ceva se acumulează, înseamnă că în altul scade.

„De exemplu, Guvernul intenționează în anul următor să majoreze cu 30% impozitul pe venit pentru persoanele juridice, ceea ce înseamnă cu mul mai mult decât prevede logica economică a evoluției evenimentelor. Vom vedea cât de reale sunt aceste modificări. Însă Guvernul are întotdeauna posibilitatea de a tăia finanțarea sau de a finanța ceva. Salariile și pensiile vor fi finanțate, iar alte cheltuielile, probabil, vor fi reduse”, a conchis expertul economic.