Inițiativa Partidului Democrat de a organiza un referendum consultativ în ziua scrutinului parlamentar din 24 februarie ar putea fi susținută. Și asta, deoarece mulți sunt cei care consideră că, în prezent, pentru întreținerea corpului legislator se cheltuiesc prea mulți bani. Politologul Victor Juc nu exclude însă că micșorarea numărului de deputați va reduce și din randamentul activității Parlamentului.
”În Republica Moldova, proporția de reprezentativitate în Parlament este de un deputat la 30 de mii de cetățeni. Respectiv, a fost stabilită cifra de 101 deputați. În caz că se va reduce numărul de deputați până la 61, proporția de reprezentativitate va fi de un deputat la 55 de mii de cetățeni. Evident că cheltuielile pentru întreținerea Legislativului se vor reduce, dar eu nu sunt sigur că această decizie va crește eficiența activității lor. Chiar dacă va crește concurența, nimeni nu garantează că va crește și eficiența”, a declarant Victor Juc în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova.
Politologul spune că inițiativa PDM are toate șansele să fie pusă în aplicare, doar că peste vreo două legislaturi.
„Desigur că inițiativele de acest gen vor prinde și vor avea susținerea cetățenilor. În special, se va miza pe cheltuieli, dar nu pe calitatea Legislativului”, adaugă Victor Juc.
Totodată, directorul adjunct al Institutului de Cercetări Juridice și Politice consideră că reducerea numărului de deputați până la 61 este prea drastică.
„Nu cred că este oportun de a micșora chiar atât de drastic numărul deputaților. Dacă vom avea, în continuare, 10 comisii parlamentare – în fiecare comisie vor fi doar câte 5-6 deputați. Cred că cifra de 61 de deputați este prea radicală și se pierde din reprezentativitate”, a adăugat doctoral în politologie Victor Juc.
Amintim că liderul PDM a anunțat că, în prezent, democrații lucrează la o inițiativă de reducere a numărului de deputaţi şi posibilitate de retragere a mandatelor aleşilor poporului de către cetăţeni. Inițiativa ar putea fi consultată cu cetățenii în data de 24 februarie, odată cu alegerile parlamentare. Şi asta pentru a nu fi cheltuiţi bani suplimentari, dar şi pentru o prezenţă mai mare la urne.
Autor: Silvia Zavadovschi