Către anul 2000, în Republica Moldova erau 1333 de biblioteci, 49 de muzee și 1245 de case și cămine culturale. Potrivit lui Veceslav Repcinschi, unul dintre autorii primei lucrări în domeniul managementului artistic din Moldova, la începutul anului 2018 au fost înregistrate mai puține case du cultură, numărul acestora ajungând la 1231 în toată țara. Veceslav Repcinschi susține că în cartea "Managementul Casei de Cultură. Scurt ghid" a abordat cele mai importante probleme din domeniul managementului artistic din Moldova și a oferit soluții în reformarea activității instituțiilor de cultură în comunitățile rurale.
"De la obținerea independenței a venit poate timpul să medităm asupra funcționalității acestor case de cultură construite în satele și orășelele din Moldova în perioada sovietică. Este nevoie totodată să recunoaștem că aceste instituții culturale, ca și atâtea altele, au căzut de izbeliște odată cu căderea URSS.
De fapt, întrebarea este pentru ce sunt necesare aceste case de cultură? Doar pentru a organiza întâlniri electorale sau a găzdui persoane importante? În primul rând, instituțiile culturale astăzi trebuie să-și schimbe misiunile. Casa de cultură trebuie să fie implicată în rezolvarea problemelor comunității. Acestea trebuie să ofere suport, ajutor, să unească oamenii din localitate, care rămân singuratici și neajutorați în fața problemelor lor", a relatat Repcinschi.
Potrivit lui Repcinschi, oamenii nu au interes să viziteze casele de cultură, pentru că acestea au devenit un instrument al epocii trecute și nu corespund realităților de astăzi, iar metodele de lucru nu sunt adaptate la cerințele de astăzi. Acestea trebuie să fie transformate din instituții în care se produc doar activități artistice, în instituții multiculturale.
Spre exemplu, sunt foarte mulți copii ai căror părinți sunt plecați peste hotare, iar bunicii în grija cărora sunt lăsați nu au întotdeauna timp să aibă grijă de ei. De aceea, casa de cultură poate deveni un loc unde se vor deschide ateliere de împletit, croșetat și lemnărit, pentru a antrena acești copii în activități ocupaționale.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș