Uneori părinții simt că cei mici îi manipulează și de multe ori nu sunt de acord cu acest comportament manifestat de copii. Această situație denotă că părintele a pierdut de sub control exercitarea influenței sale, iar copilul și-a dezvoltat un comportament manipulator.
"Evident că nu este bine dacă copilul își manipulează părintele. Trebuie să fie invers – părintele influențează constructiv copilul în scop educațional pentru a crește o personalitate sănătoasă", a menționat Sergiu Sanduleac.
Psihologul spune că pentru a înțelege ce îl determină pe un copil sa își manipuleze părinții, trebuie de acordat atenție motivelor care se află în spatele unui astfel de comportament.
Un copil care își manipulează părinții de obicei o face pentru a obține ceva sau pentru a distrage atenția părinților de la ceva ca să evite astfel consecințele. Copilul folosește diverse tactici pentru a câștiga puterea în fața adulților.
"Copilul începe să dicteze regulile jocului în familie. Un indiciu că părintele poate fi manipulat este manifestarea comportamentului copilul în public atunci când acesta simte că pierde controlul și vrea să mențină acest control asupra părinților. Această situație se caracterizează de obicei prin crize de isterie", a relatat psihologul.
Potrivit lui Sanduleac, atunci când copilul face frecvent crize de isterie în public, acesta poate fi un semn de manipulare. Părintele trebuie să se gândească asupra schimbării stilului de abordare, de educare și atitudine față de copil.
"În primul rând trebuie stabilite în familie reguli foarte clare. Copilul trebuie să aibă anumite responsabilități care îi vor permite să-și dezvolte anumite valori, care ulterior îl vor face ca el să fie o persoană onestă, responsabilă și evident, care își va asuma anumite riscuri", a punctat Sanduleac.
Autor: Cristina Baș