Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Năstase, despre relaţiile cu Rusia: „Trebuie să reinventăm alfabetul dialogului”

Declaraţia fostului ministru de Externe al României se regăseşte în albumul de documente şi fotografii diplomatice prezentat ieri de Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură la Târgul „Gaudeamus”.
Sputnik

BUCUREŞTI, 18 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Cine nu îşi doreşte să ştie ce mesaj i-a transmis, în anul 2007, preşedintele român Traian Băsescu omologului său rus, Vladimir Putin, prin care îl invita la noi în ţară? Sau, poate, cineva ar dori să vadă fotografii inedite de la înmânarea scrisorilor de acreditare preşedintelui Klaus Iohannis de Excelenţa sa Valery Kuzmin.

Toate acestea sunt doar exemple ale documentelor şi fotografiilor cuprinse într-un album care îşi va dovedi utilitatea istorică peste timp. Intitulată „140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi România – Album de documente diplomatice şi foto”, lucrarea, la care şi-a adus contribuţia şi şefa Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură, prezintă, într-o manieră concentrată şi fascinantă, istoria noastră comună româno-rusă.

Poze de la Adrian Năstase

„Majoritatea informaţiilor au fost văzute şi, într-un fel corectate de fostul prim-ministru şi fostul ministru de Externe Adrian Năstase, preşedintele Asociaţiei „Titulescu”, care ne-a oferit pentru albumul respectiv pozele de epocă. A dat nişte sugestii cum să le punem în albumul respectiv. O mică parte a informaţiilor (din album – nota Georgiana Arsene) îmi aparţine, pentru că eu sunt aici pe post din anul 2005 şi, de aceea, pot şi eu să aduc un aport”, a precizat Natalia Muzhennikova în cadrul evenimentului de lansare a albumului desfăşurat în cadrul Târgului „Gaudeamus”.

„Se simte că facem un lucru extraordinar de important şi acest lucru nu poate fi apreciat la prima vedere, dar peste câţiva ani contează”, a explicat, Olga Kolomeets, şefa biroului de relaţii publice a Companiei TMK Artrom, societate care a susţinut lucrarea amintită.

De asemenea, reprezentanta a adăugat că speră că acest album, care nu este nici primul şi nici ultimul proiect realizat în colaborare cu Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură Bucureşti.

„Pentru noi aceasta este o onoare”, a punctat Olga Kolomeets.

Starea dialogului româno-rus

În deschiderea lucrării, fostul ministru de Externe al României, Adrian Năstase, a scris un material despre starea dialogului dintre cele două ţări şi a subliniat necesitatea reluării dialogului cu atât mai mult cu cât ne aflăm într-o perioadă dominată de evenimente negative şi d elipsa de interes în a asculta părerile celuilalt.

„De la separare începe lipsa convieţuirii. Suntem într-un moment în care trebuie să reinventăm alfabetul dialogului”, a scris Adrian Năstase.

V.A. Zolotariov, Consilier de Stat al Federaţiei Ruse Clasa I, Preşedinte al Asociaţiilor Internaţionale de Prietenie cu Străinătatea şi, totodată, profesor, a subliniat, la rândul său, necesitatea depăşirii opiniilor negative.

„Depăşirea opiniilor negative, referinţa la realizările trecutului este, în opinia mea, o condiţie prealabilă pentru succesul viitor al relaţiilor bilaterale, de care România şi Rusia sunt, cu siguranţă, la fel de interesate”, a precizat oficialul rus într-un articol cuprins în lucrarea menţionată.

Tot cu acest prilej a fost prezentată o carte în care Natalia Muzhennikova, alături de Pavel Valerievici Krahmalev, profesor de limbă rusă la limbă străină la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură au adunat materiale şi este dedicată „diplomaţilor care s-au remarcat prin farmecul cuvântului scris”. Interesant este că aici figuri marcante ale Rusiei sunt prezentate în altă lumină, poate prea puţin sau chiar deloc cunoscută publicului larg: aceea de poet. Iar printre figurile ilustre se regăseşte chiar ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Victorovici Lavrov,

La întâlnirea de sâmbătă a participat şi diplomatul poet Vladimir Ivanovici Masalov care a încântat audienţa cu poemele sale.

Menţionăm că la realizarea albumului a contribuit MAE al Rusiei, Departamentul de Istorie şi Arhivă, Fundaţia „Titulescu”, Arhiva Centrală de Stat pentru documente foto-fono-cinematografice din Sankt Petersburg, Centrul de Studii Ruse şi Sovietice „Florin Constantiniu”, Academia Internaţională de Ştiinţe Naturale şi Societăţii de pe lângă Academia de Ştiinţe din Rusia.