Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Izvoarele din Moldova: Apă tămăduitoare sau pericol pentru sănătate

Directorul Asociației Internaționale a Păstrătorilor râului Nistru „Eco-Tiras” explică ce reprezintă în realitate izvoarele din Moldova a căror apă este atât de apreciată de populație.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 nov – Sputnik. În Moldova atitudinea față de izvoarele de apă este uneori de-a dreptul pioasă - în afara faptului că pentru orășeni aceste surse de apă sunt deseori un loc de pelerinaj unde aceștia vin să-și umple canistrele, mulți dintre ei sunt convinși că apa de izvor este deosebit de pură și că are chiar calități curative. Unii nu numai că o beau, ci o folosesc și pentru a face baie sau pentru masarea corpului.   

Este oare apa de izvor curată, sănătoasă și tămăduitoare? Ecologul Ilia Trombițki are propria opinie în acest sens.

„Dacă este vorba de izvoarele din oraș, care pot fi infectate din punct de vedere bacteriologic din cauza stării sistemului de canalizare, calitatea apei poate fi diferită: bună sau rea”, susține expertul.

Trombițki afirmă că în Moldova calitatea apei este departe de cea ideală.

Moldovenii se îmbolnăvesc din cauza apei potabile de proastă calitate

Trebuie de ținut cont de „geologia, rocile sedimentare care determină cantitatea și calitatea sărurilor din această apă. Apa de izvor se aseamănă cu cea din fântâni, iar calitatea apei din 90 la sută din fântânile noastre este nesatisfăcătoare. Este vorba în primul rând de poluarea bacteriologică și cu nitrați. După toate probabilitățile, apa de izvor se află aproximativ în aceeași stare”, a menționat specialistul.

Organismul uman este un sistem stabil, iar folosirea episodică a apei de izvor nu ar trebui să provoace probleme serioase de sănătate. Totuși, ea trebuie consumată cu precauție.

„Dacă vă aflați într-un marș turistic, puteți bea apă de izvor. Dacă însă doriți să o consumați sistematic, trebuie să-i determinați calitatea. Organismul uman este capabil să se adapteze la stresurile minore: dacă bei o dată, de două ori apa nu prea bună, dar care nu este poluată bacteriologic, nu se va întâmpla nimic. Însă dacă această apă va fi consumată permanent, atunci ar putea să apară probleme”, a conchis Trombițki.