În acest an, Ziua Mondială a Diabetului Zaharat se va desfășura cu genericul „Diabetul îngrijorează fiecare familie". Evenimentul are loc la inițiativa Federației Internaționale de Diabet cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.
În cadrul emisiunii "Atitudini", deputatul și președintele Asociației Diabeticilor din Republica Moldova, Boris Golovin, și conferențiarul universitar, managerul proiectului ”ProDiab”, Rodica Gramma, au precizat că în țară vor fi organizate mai multe acțiuni de informare a publicului cu privire la măsurile de prevenire a diabetului și riscurile maladiei pentru sănătate și viață cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.
Diabetul zaharat este o boală gravă și incurabilă, însă până la 70 la sută din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite, prin adoptarea unui stil de viață sănătos.
"În contextul marcării Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat, marți, 14 noiembrie, de la ora 9:00 până la ora 12:00, va fi organizat un program de control - screeningul diabetului zaharat în toate instituțiile medicale și rețele de farmacii din țară. Aproape 500 de tineri voluntari de la Centru de excelență în medicină și farmacie "Raisa Pacalo" și Universitatea de Medicină vor fi în aceste instituții unde vor colecta sângele și vor aprecia nivelul glucozei în sânge", a menționat Boris Golovin.
Rodica Gramma a anunțat că în premieră Republica Moldova va adera la marșul mondial de solidaritate în lupta contra diabetului organizat de către Fundația Mondială de Diabet. Studenții voluntari vor începe marșul din scuarul Catedralei și vor pregăti și un flash-mob care va duce mesajul acestui an „Diabetul îngrijorează fiecare familie".
În Republica Moldova, peste 100 de mii de persoane suferă de diabet zaharat. Diabetul zaharat de tip 1 constituie 15-20 de procente din numărul total de bolnavi, aproximativ 20.000 de oameni insulino-dependenți, iar 80.000 sunt depistați cu diabet de tipul 2. În Republica Moldova procentul pacienților depistați cu diabet este considerat cel mai jos din Europa. În țările vecine precum: România, Ucraina și Federația Rusă numărul este cu mult mai mare.
La nivel mondial, 371 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat, iar alte 280 de milioane de oameni au un risc eminent de îmbolnăvire. Către anul 2030, numărul persoanelor cu diabet zaharat va constitui jumătate de miliard.
Autor: Cristina Baș