CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Serghei Mișin, reprezentantul Consiliului Societății Civile pe lângă președintele Republicii Moldova, a explicat pentru Sputnik Moldova cine va cădea sub incidența următoarei etape a amnistiei care a fost negociată de liderul moldovean Igor Dodon cu șeful statului rus Vladimir Putin.
Potrivit lui Mișin, în anul 2017 a fost anunțată amnistierea imigranților de muncă ce încălcaseră articolul 26 al Legii Federației Ruse cu privire la modul de intrare și ieșire din țară. Era vorba de încălcări precum reținerea pe un termen scurt pe teritoriul Rusiei sau pierderea cardului de migrație. Până în anul 2017, cetățenii Moldovei erau deportați chiar și pentru aceste încălcări nesemnificative, fiind lipsiți astfel de dreptul de a reintra în această țară timp de mai mulți ani.
Ultima amnistie care va intra în vigoare în anul 2019 se va referi la persoanele care au încălcat articolul 27 al legislației, având în vedere condiții mai grave de interdicție.
„Dacă persoana a muncit fără patentă pe teritoriul Federației Ruse, dacă nu a prezentat polița de asigurare medicală, dacă a lucrat fără contract de muncă. Oamenii care au lucrat fără patentă, aflându-se un anumit termen pe teritoriul Rusiei, acolo și rămân, ei nu pot părăsi Rusia deoarece vor fi imediat deportați”, a menționat Mișin.
Acesta lucrul va fi în favoarea migranților de muncă, aflați încă pe teritoriul Rusiei și care nu pot pleca în Moldova de teamă că le va fi interzisă întoarcerea în Federația Rusă. Totodată, vor putea să se întoarcă în Rusia moldovenii care anterior au fost expulzați pentru încălcarea articolului 27 al legislației respective a Federației Ruse.
De amnistia migrațională va beneficia un număr enorm de moldoveni. Potrivit lui Serghei Mișin, este vorba de 150 – 180 de mii de persoane.