Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șocant: Drama copiilor cu părinţi plecaţi peste hotare: Iată ce spun autoritățile

Fiecare al cincilea copil are cel puțin un părinte plecat la muncă peste hotare, potrivit datelor unui raport prezentat miercuri, în cadrul Comisiei Parlamentare Protecție Socială Sănătate și Familie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 nov - Sputnik, C.S. Peste 30 de mii de copii din Republica Moldova au cel puțin un părinte plecat peste hotare, ceea ce constituie aproximativ 21 la sută din numărul total de copii din țară.

Exclusiv: Levan Vasadze, despre adevărata cauză a depopulării Moldovei

Distanța de mii de kilometri între copii şi părinţi îşi lasă amprenta asupra stării emoționale a copiilor rămași acasă. Adesea, discuțiile zilnice la telefon sau banii trimişi acasă de peste hotare nu înlocuiesc în niciun fel prezența fizică a părinților. Iată de ce, specialiștii sunt de părere că copiii lăsaţi în grija rudelor au nevoie de o atenţie deosebită.

Aceste lucruri au fost discutate miercuri, în cadrul dezbaterilor organizate de Comisia parlamentară Protecție Socială Sănătate și Familie, unde a fost prezentat Raportul de evaluare ex-post de impact a Legii cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți.

Autorul raportului, avocatul Ina Soțchi, a constatat creșterea ponderii copiilor care au cel puțin un părinte aflat peste hotarele țării.

”Dacă în anul 2006 șase la sută din numărul copiilor din Republica Moldova aveau părinții plecați peste hotare. În anul 2010, aproximativ 50 de mii de copii (21% din numărul total al copiilor) aveau cel puțin un părinte plecat peste hotare. În 2014 vedem că 21 de mii de copii aveau cel puțin un părinte plecat peste hotare. În prezent, sunt luați la evidență 30320 de copii părinții cărora sunt plecați peste hotare”, a declarat Soțchi.

Alarmant! Despre fenomenul suicidului în Moldova - Leviatanul lumii moderne

Potrivit expertului, dacă în 2015 au beneficiat de asistență din partea statului un număr de 15.275 de copii, atunci în 2017 acest număr a crescut până la 35.441. Ea a explicat că această creștere se observă abia în 2017, din cauza că până atunci a fost aprobat cadrul normativ aferent, iar în 2017 au început să dea roade procedurile inițiate în 2012-2013.

”În 2017 au început să dea roade procedurile inițiate în 2012-2013. Mă refer la cauzele de judecată cu privire la decăderea părinților din drepturile părintești a părinților care nu au grijă de copii, la luarea copilului din familie, fără decăderea din drepturi. De aceea în 2017 vedem această cifră. Și cred că această cifră va crește în următorii ani”, a declarat expertul.

Alarmant: Ce s-a întâmplat cu sistemul educațional în ultimii 17 ani>>>

De asemenea, ea a ținut să precizeze că numărul copiilor aflați în situație de risc nu a crescut proporțional cu numărul copiilor care au beneficiat de asistență din partea statului. Totodată, datorită mecanismelor legale, a crescut numărul de copii asupra cărora părinții au instituit o tutelă oficială atunci când plecau peste hotare.

Potrivit datelor din raportul preliminar, la sfârșitul anului 2017, în Republica Moldova se aflau la evidență 35 441 de copii separați de părinți, dintre care 30 320 de copii la care părinții/unicul părinte sunt plecați peste hotare, 1 079 de copii cărora li s-a stabilit statutul de copii rămași temporar fără ocrotire părintească, 3 749 de copii cărora li s-a stabilit statutul de copii rămași fără ocrotire părintească, 293 de copii luați de la părinți din cauza existenței pericolului iminent pentru viața sau sănătatea lor.

Potrivit informației Biroului Naţional de Statistică privind situaţia copiilor în anul 2017, numărul copiilor este în descreștere continuă, constituind 676 de mii de copii sau fiecare a cincea persoană era în vârstă de până la 18 ani.

Recomandările făcute în cadrul dezbaterilor urmează a fi examinate de autorități în vederea îmbunătățirii cadrului legal.