CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik, D.C. Recolta bogată de mere din acest an le-a dat mari bătăi de cap agricultorilor din țară. Chiar dacă în mod normal în această lună marfa ar fi trebui să fie vândută, agricultorii încă stau cu merele în câmp. Calitatea proastă a fructelor din acest an a făcut ca acestea să nu fie acceptate la export, iar unica soluție sunt fabricile care produc suc de mere. Puține, de altfel, pentru sutele de tone de mere care stau pe câmpuri.
Fermierul Nicolae Pascal din localitatea Negureni, Florești are o livadă de mere care se întinde pe câteva zeci de hectare. Anul acesta a rămas cu tone de mere necomercializate din cauza calității proaste a acestora. Agricultorul spune că ar fi trebuit să exporte fructele cu aproximativ cinci lei pentru un kilogram, dar a ajuns să le vândă la fabricile de producere a sucurilor cu doar 70 de bănuți pentru un kilogram. Chiar și așa, din cauza producției mari de mere, rândurile la fabricile de producere a sucurilor sunt interminabile. Din această cauză procesul devine îndelungat, iar o bună parte din mere se strică la marginea livezii.
Agricultorul a declarat pentru Sputnik Moldova că a început deja să scoată livada care produce soiuri tradiționale întrucât nu sunt pe placul cumpărătorilor.
”Am început deja să scoate livada pe care o avem din cauza că aceste soiuri nu mai pot fi exportate. Federația Rusă, acolo unde exportam de obicei, a devenit mult mai pretențioasă la calitatea fructelor și acceptă doar mere de calitate superioară. Acum intenționez să plantez soiuri care să fie acceptate spre export. Iar în doi ani sper să îmi recuperez investițiile”, a declarat agricultorul pentru Sputnik Moldova.
Agricultorul ne-a mărturisit că investițiile sunt foarte mari pentru a scoate această livadă și a sădi alta, dar crede că aceasta este unica soluție ca să poată să își mențină afacerea. Soiurile noi pe care le va planta vor intra în rod în maximum doi ani, iar acest lucru îi va permite să își recupereze cheltuielile în scurt timp.
”Așa nu mai putem continua deoarece nu știi niciodată dacă merele tale vor fi bune sau nu pentru export. De aceea, am hotărât să mergem pe varianta soiurilor mai bune pentru a fi siguri că nu vom munci în zadar”, a mai declarat agricultorul.
Inițial, agricultorul avea peste 200 de tone de mere care așteptau să fie comercializate. Treptat acesta le-a dus la fabrica de sucuri din Orhei.
”A fost greu să le ducem chiar și la fabrica de suc pentru că și acolo trebuie să îți aștepți rândul”, a mai declarat fermierul.
Fără taxe de export în Federația Rusă: Promisiunile președintelui Dodon>>>
Potrivit east-fruit.com, datele prezentate de producătorii de mere indică o recoltă globală de 520 de mii de tone, cu 13 mii de tone mai mare decât era estimat inițial.