Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Combaterea obezității infantile: Ziua Europeană a Gătitului și Alimentației Sănătoase

Anual, pe 8 noiembrie, este marcată Ziua Europeană a Gătitului și Alimentației Sănătoase, care are drept scop încurajarea alimentației sănătoase în rândul copiilor, în vederea combaterii ponderii crescande a obezității infantile în Europa.
Sputnik
Combaterea obezității infantile: Ziua Europeană a Gătitului și Alimentației Sănătoase

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimii 40 de ani numărul copiilor ce suferă de obezitate a crescut de zece ori. Statisticile pe care le prezintă Uniunea Europeană sunt îngrijorătoare, în fiecare an, aproximativ 400 de mii de copii de pe continental european sunt diagnosticați cu supraponderabilitate și obezitate. Moldova se află pe ultimul loc în topul țărilor europene cu cea mai scăzută rată a obezității printre minori. Cu toate acestea, cei care suferă de supraponderabilitate sunt din ce în ce mai mulți.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", consultantul în alimentație Lucia Gavriliță a explicat că stilul de viață este factorul determinant al acestor tendințe îngrijorătoare. Copiii obezi nu au doar probleme de sănătate, precum diabet si afecțiuni ale ficatului, atunci când sunt mici, dar este mai mult decât probabil ca ei să se confrunte cu un risc sporit de boli cardiace, cancer, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale și depresii, pe măsura ce înaintează în vârstă.

"În primul rând, educația alimentară este totalmente lipsită în familiile și în instituțiile unde își fac studiile acești copii. Pe lângă faptul că lipsește o informație foarte bine pusă la punct mai există și foarte multe tentații. În apropiere de majoritatea instituțiilor educaționale sunt buticuri de unde copiii pot să-ți procure alimentație care nu este tocmai sănătoasă. Totuși, îmbucurător este faptul că în ultimii ani au apărut fructele în școli și grădinițe", a declarat consultantul în alimentație.

Potrivit Luciei Gavriliță, alimentația sănătoasă, mișcarea și starea emoțională se completează una pe alta atunci când este vorba de sănătate. Copiii fac prea puțină mișcare și consumă prea mult: prea multă energie, prea multe calorii, prea multe grăsimi și zahăr, și prea multă sare. Totodată, consultantul în alimentație spune că o mare parte a vinei o poartă și părinții.

"Nu doar buticurile situate în apropierea instituțiilor, dar și alimentația de acasă poate prezenta un pericol pentru sănătatea copilului. Atunci când vorbim de informarea copiilor mai întâi de toate trebuie să informăm părinții. Adulții trebuie să conștientizeze că de ei depinde în mare parte atât ce pun în ghiozdan copilului, cât și cum îi explică. Am întâlnit mulți copii care au spus nu atunci când au fost serviți cu chipsuri. Sunt mândră de acei copii care știu să spună nu tentațiilor și mâncării nesănătoase", a precizat Lucia Gavriliță.

Datele Centrului Național de Management în Sănătate arată că, în 2016, în țara noastră, au fost înregistrate 3.800 de cazuri de obezitate în rândul copiilor, cu 260 mai multe decât în 2015.

Potrivit unui studiu publicat de OMS, Malta este țara cu cel mai ridicat procent din Europa. Acolo 11 la sută dintre fete sunt obeze. Cea mai mare rată de supraponderabilitate printre băieți este înregistrată în Grecia, unde acest indice se ridică la 17%.

La nivel mondial, lidere după numărul copiilor obezi sunt Polinezia şi Micronezia, urmate de ţări cu venituri mari precum SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Irlanda și Marea Britanie.

Autor: Cristina Baș