Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Detalii noi despre cetăţenia Republicii Moldova prin investiţie

Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție a fost lansat la nivel internaţional. Evenimentul a fost moderat de robotul Sofia - VIDEO.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Delegația Repulicii Moldova, condusă de ministrul Economiei și Ifrastructurii, Chiril Gaburici, a lansat la nivel internațional Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție. Lansarea programului a avut loc în cadrul Conferinței Globale a Reședinței și Cetățeniei, care se desfășoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

”În ultima perioadă, Republica Moldova a întreprins o serie de reforme semnificative pentru a încuraja investițiile. Guvernul actual vede oamenii de afaceri ca parteneri. Fiind un stat tânăr, cultura de afaceri se dezvoltă, astfel am luat toate măsurile necesare pentru a îmbunătăți mediul de afaceri și a deschide oportunități pentru investitorii interesați de potențialul țării noastre”, a declarat ministrul.

Potrivit lui Gaburici, programul de dobândire a cetățeniei prin investiții va stimula creșterea economică, va inspira industriile locale și va facilita dezvoltarea societății în general.

”Din fondurile colectate se va investi în infrastructură, educație și alte proiecte și direcții de importanță strategică pentru Republica Moldova”, a declarat Gaburici.

În cadrul conferinței internaționale, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că Guvernul Republicii Moldova a elaborat acest instrument având la bază bunele practici internaționale. Chiril Gaburici a precizat că învingătorul concursului public de atribuire a contractului de prestare a serviciilor publice de elaborare, implementare și promovare internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție pentru Guvernul Republicii Moldova este un partener cu o experiență internațională vastă în peste zeci de țări.

Prezentare generală a programului

Scopul Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție constă în atragerea investițiilor străine directe în domeniile de dezvoltare strategică stabilite de Guvern. Pentru a beneficia de cetățenie, solicitantul principal trebuie să aibă vârsta de peste 18 ani, să îndeplinească cerințele prevăzute și să plătească o contribuție care să-l califice.

Solicitanții trebuie să plătească o contribuție minimă nerambursabilă la Fondul de Investiții Publice (FIP):

• 100.000 de euro pentru un singur solicitant;

• 115.000 de euro pentru un cuplu;

• 145.000 de euro pentru o familie de patru persoane;

• 155.000 de euro pentru o familie de cinci sau mai multe persoane.

Taxa pentru furnizarea serviciilor guvernamentale și consilierea de către agenții licențiați reprezintă o sumă de până la 35.000 de euro per aplicație.

În plus, solicitanții sunt obligați să plătească taxe guvernamentale în valoare de 5.000 de euro pentru principalul reclamant, 2.500 de euro pentru un soț/soție, 1.000 de euro pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 0 și 15 ani, 2.500 de euro pentru un copil aflat la întreținere cu vârsta de 16-29 de ani și 5.000 de euro pentru un părinte aflat la întreținere – al solicitantului principal sau al soțului/soției - care are vârsta de 55 de ani și mai mult.

Taxele pentru consultanță sunt de 6.000 de euro pentru principalul reclamant și 5.000 de euro pentru soț/soție, copii aflați la întreținere cu vârsta mai mare de 16 ani și/sau părinți aflați la întreținere. Taxele pentru pașaportul biometric constituie cel mult 300 de euro per persoană.

Proceduri și interval de timp

Este important ca solicitanții principali și persoanele aflate la întreținerea lor să aibă un trecut decent, legal, fără antecedente penale. Regulamentele stipulează că o persoană căreia i-a fost refuzată viza într-o țară sau pe un teritoriu cu care Moldova are regim de călătorie fără viză nu va fi acceptată de program.

Din noiembrie, va începe să fie acordată cetățenia Republicii Moldova prin investiție

Moldova a dezvoltat un sistem de verificare a antecedentelor pe patru niveluri, considerat cel mai amplu în lume.

Cererile pentru program trebuie să fie completate prin intermediul formularelor și trebuie să fie însoțite de taxe și documente justificative corespunzătoare. Pe lângă documentele personale obișnuite, precum copiile pașapoartelor și ale certificatelor de naștere, solicitantul trebuie să prezinte, de exemplu, un certificat de la poliție care confirmă faptul că solicitanții nu au antecedente penale.

Eliberarea unui certificat de naturalizare în cadrul programului va dura cel mult trei luni de la data depunerii cererii complete, cu o condiție: în timpul verificării prealabile să nu fie depistate neconformități.

Înainte ca cererea să fie prezentată guvernului, toate informațiile relevante furnizate (inclusiv trecutul solicitantului și al persoanelor aflate la întreținere) vor fi verificate de unul sau mai mulți specialiști în verificarea antecedentelor. Ulterior, solicitantul urmează să achite taxele specifice, iar sursa fondurilor sale va fi verificată.

Îndată ce toate cerințele menționate vor fi îndeplinite și plățile finale efectuate, vor fi colectate datele biometrice și depus jurământul de loialitate. Ulterior, va fi acordată cetățenia și eliberat pașaportul.

Avantajele principale ale programului

• Acces fără vize în 122 de țări din întreaga lume, inclusiv Rusia, Turcia și țările din spațiul Schengen.

• Cetățenie a unei țări europene cu o cultură deschisă, un climat continental și un peisaj fermecător.

În Moldova a fost stabilit ”prețul” cetățeniei

• O contribuție rezonabilă și un proces de aplicare foarte eficient.

• Cetățenie completă, cu drepturi de pașaport, pentru solicitant și membrii familiei.

• Pot obține cetățenie și copiii aflați la întreținere cu vârsta de până la 29 de ani și părinții (fie ai solicitantului principal, fie ai soțului) cu vârsta de 55 de ani și mai mult.

• Cetățenia e transferabilă generațiilor viitoare fără restricții și fără costuri suplimentare.

• Cetățenie într-un stat membru al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Organizația Mondială a Comerțului și multe altele.

• Cetățenie într-un stat care a încheiat un acord de asociere cu UE și urmărește să devină țară candidată pentru aderarea la UE.