Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Declin pe piața imobiliară: Ce se va întâmpla cu ramura construcțiilor în anii următori

Se pare că moldovenii sunt tot mai puțin dispuși să investească în construcția unei locuințe – ori nu au suficiente mijloace pentru asta, ori preferă să-și găsească rostul în altă parte decât în propria țară.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. Ramura construcție nu mai este atât de atractivă pentru dezvoltatorii imobiliari. Datele statistice arată că numărul autorizațiilor de construcție eliberate este în continuă scădere.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în ianuarie-septembrie 2018 au fost eliberate 2533 de autorizaţii de construire pentru clădiri atât rezidenţiale, cât şi nerezidenţiale. Numărul acestora este în scădere cu 12,4% faţă de perioada similară a anului 2017.

Scade numărul doritorilor de a construi în mediul urban

Numărul autorizațiilor de construcție eliberate a scăzut cel mai mult în orașe. Astfel, după mediul de rezidență, în mediul urban au fost eliberate 1320 autorizații de construire. Comparativ cu perioada similară a anului precedent acest indicator s-a diminuat cu 15,9%. În mediul rural, în ianuarie-septembrie curent au fost eliberate 1213 autorizații sau cu 8,2% mai puţin față de ianuarie-septembrie 2017.

Se prăbușește sau nu: Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Capitală?

Experții au păreri împărțite în ceea ce ține de perspectivele pieței imobiliare în Moldova. Astfel, expertul în imobiliare Oleg Luchian, proprietar al unei agenții de vânzare a caselor și apartamentelor, a declarat pentru Sputnik Matinal că vânzările imobiliarelor în acest an în raza municipiului Chișinău nu au scăzut, ba mai mult, în luna august agențiile au constatat un adevărat "boom".

În Chișinău situația este diferită

Potrivit specialistului, în luna august a acestui an au fost foarte multe solicitări, în special pentru apartamente noi,  cu reparație și mobilate, prețul cărora variază între 45 și 60 de mii de euro, în funcție de suprafață, zona amplasării, infrastructură, iar cererile de apartamente nu au fost satisfăcute în totalitate.

Paradoxuri pe piața imobiliară: Apartamente tot mai ieftine, cumpărători tot mai puțini>>>

Specialistul susține că numărul total de blocuri care vor fi date în folosință până la sfârșitul anului va crește semnificativ. Mulți dintre dezvoltatorii urbani au finalizat lucrările, iar darea în folosință este mai mult o procedură juridică.

Judecând însă după datele statistice, situația nu va mai fi aceeași în anii următori.

Expert: Piața imobiliară din Moldova ar putea exploda ca o „bulă de săpun"

Moldovenii nu mai vor să-și cumpere locuințe în țară?

Specialiștii vorbesc totodată despre o scădere considerabilă a veniturilor în această ramură. Potrivit expertul în domeniul imobiliar Alexandru Panov, acest lucru se întâmplă din cauza că piața imobiliară este saturată, astfel că oferta depășește cu mult cererea.

Economistul Viorel Gârbu atenționa anterior că economia moldovenească nu se dezvoltă, abordările privind dezvoltarea fiind învechite.

”Logica imigranților plecați la muncă este explicabilă: de ce să-ți cumperi apartament în Chișinău, dacă în Moldova nu ai unde munci? Pe parcursul mai multor ani, economia noastră s-a dezvoltat (și se dezvoltă și acum) din contul unor infuzii financiare venite din exterior, însă acest lucru nu poate să continue prea mult", a esplicat Gârbu.

Expertul nu exclude apariția unor problemele pe piața imobiliară, în cazul în care mediul de afaceri din Moldova nu-și va diversifica investițiile.