Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un cutremur de 7 grade în Moldova ar putea ucide peste o sută de oameni și răni alți 800

Un seism cu o intensitate de 7 grade în Moldova ar duce la moartea a peste o sută de oameni, alți aproape o mie vor fi răniți, iar pierderile materiale s-ar estima la peste 15 miliarde de lei, jumătate din bugetul țării.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Un cutremur de pământ de 7 grade în Republica Moldova ar provoca pierderi omenești și materiale colosale. Un seism cu o intensitate de 7 grade ar duce la moartea a peste o sută de oameni, alți aproape o mie vor fi răniți, iar pierderile materiale s-ar estima la peste 15 miliarde de lei, jumătate din bugetul țării.   

”În cazul producerii unui cutremur similar cu cel din anul 1940, cu magnitudinea de 7,4 grade, se estimează pierderi de aproape 15,5 miliarde de lei. Am putea avea și pierderi de vieți omenești, în jur de 130 și aproape 800 de răniți”, a declarat șeful Centrului de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie și Seismologie din cadrul AȘM, Ion Ilieș,

Principalul seismolog al țării consideră că ne aflăm în perioada premergătoare unui cutremur puternic.

”Seismologii afirmă că suntem aproape de un cutremur major. Totuși, cutremurul care a fost în dimineața zilei de duminică a degajat o parte din energie, ceea ce ar putea duce la o liniștire a sursei”, a declarat șeful Centrului de Seismologie Experimentală.

Republica Moldova a fost zguduită de un cutremur puternic - 5,8 grade pe Richter

Ion Ilieș afirmă că seismul de duminică a fost unul moderat, resimțit mai tare în sudul și centrul țării, inclusiv în Chișinău. În Republica Moldova cutremurul a avut o intensitate de 5 grade.

Cutremurul care s-a produs în dimineața zilei de duminică în zona Vrancea și a fost resimțit și în Republica Moldova, a avut o intensitate de 5,8 grade pe Richter. Acest seism a fost resimțit în România, Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina.

Pe pagina de Facebook ”Seismic Center - Predicție și alertă cutremur” încă pe data de 25 octombrie a fost anunțat un cutremur, cu epicentrul în Vrancea, cu intensitatea de 5,7 grade pe scara Richter. Potrivit acestei prognoze, perioada seismică ar fi valabilă în intervalul 27 octombrie - 6 noiembrie 2018.

Seismologii au avertizat încă de anul trecut că 2018 va fi marcat de multe cutremure majore. După ce au studiat cutremurele de peste 7 grade de la 1900 încoace, doi cercetători americani au ajuns la concluzia că seismele puternice au fost mai numeroase după cicluri de cinci ani de încetinire a rotaţiei Pământului.

În anii marcaţi de astfel de evenimente, au loc în jur de 25-30 de mişcări telurice intense, faţă de anii normali, când media este de doar 15 cutremure majore.

Seismologii prognozează un cutremur puternic în Moldova. Vezi când se va produce >>>

Biroul Național de Statistică din Republica Moldova a prezentat un raport cu privirile la seismele cu magnitudine maximă care au zguduit teritoriul țării noastre, începând cu anul 1940 până în anul 2015.

Potrivit statisticii, timp de 32 de ani, în perioada 1945-1977, pe teritoriul Republicii Moldova nu a fost înregistrat nici un cutremur cu magnitudine maximă.

În anul 1940, în Moldova au fost înregistrate la sfârșit de an două cutremure, în octombrie și noiembrie, cu magnitudinea de 6,2 și, respectiv, 7,4 grade pe scara Richter. Primul cutremur a fost înregistrat la ora 06:37 de minute, iar cel de-al doilea – la ora 01:39 de minute.

Institutul de Geologie și Seismologie: Cele mai puternice cutremure din 2018

Alte două seisme au urmat peste 5 ani. În septembrie 1945, Moldova a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter. Un alt cutremur, cu aceiași intensitate, a fost înregistrat în luna decembrie a aceluiași an.

După o pauză de 32 de ani, teritoriul Moldovei a fost zguduit de un puternic seism devastator cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Acesta a avut loc în ziua de 4 martie 1977, la ora 19:21 de minute.

Au urmat nouă ani liniștiți din punct de vedere seismologic, iar în seara zilei de 30 august 1986, Moldova trece de un cutremur cu intensitatea de 7,0 grade pe scara Richter.

Următorul seism cu magnitudine maximă este înregistrat de specialiști în anul 1990, la 30 mai. La ora 10.40 de minute, a fost fixat un cutremur cu intensitatea de 6,7 grade pe scara Richter. Peste 10 ani, la 6 aprilie 2000, Moldova este cutremurată de un seism cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter.