Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Muncă multă, dar bani ioc: Ce spun agricultorii despre recolta de struguri din acest an

Oamenii de la sate, care au hectare de viță de vie, sunt disperați pentru că au fost nevoiți să-și vândă recolta de struguri din acest an cu nici doi lei kilogramul.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Agricultorii din țara noastră au strâns o recoltă bogată de struguri în acest an. Totuși, din cauza ploilor frecvente, calitatea acestora nu a prea fost pe placul cumpărătorilor.

Decis: Guvernul oferă bani pentru startup-uri în agricultură - iată ce trebuie să știi

 Așa se face că mulți oameni, care au investit timp și o groază de bani în îngrijirea viței de vie, sunt nevoiți să-și vândă produsul la un preț de nimic. Agricultorii spun că cea mai mare pierdere este înregistrată în cazul strugurilor care merg pentru comercializare în magazine sau spre export. Aceștia trebuie să fie perfecți, iar din cauza unei singure bobițe crăpate poate fi întoarsă toată cantitatea de struguri.

Ion Filimon locuiește în satul Lăpușna, raionul Hâncești. Acesta a plantat acum nouă ani două hectare de viță de vie și a depus multă muncă și a cheltuit sune mari de bani până ca plantațiile să dea rod. A încercat să găsească tot felul de alternative pentru a face un ban în localitatea sa, iar domeniul agriculturii i s-a părut cel mai potrivit.

”La început nu a fost ușor. Aveam nevoie de forță de muncă. Chiar dacă le oferi bani, oamenii nu prea vor să muncească. Așa că o bună parte din munca anevoioasă am realizat-o eu cu familia mea”, a declarat agricultorul pentru Sputnik Moldova.

Nu odată a vrut să renunțe și să lase baltă această activitate, dar altă ocupație în sat nu prea există. Anul acesta intenționa să vândă strugurii culeși la prețul de șapte lei kilogramul, dar din cauza calității proaste a acestora, recolta a ajuns la patru vinării din raioanele Ungheni, Leova și Hâncești.

Un sat din Moldova a inventat o metodă originală de atragere a turiștilor>>>

Inițial i-a vândut cu doi lei pentru un kilogram, iar ulterior prețul a scăzut până la 1, 42 de lei. Dar și așa, a trebuit să aștepte nopți întregi la coadă pentru a-și realiza marfa.

”Este o mare dezamăgire pentru mine. Am muncit foarte mult ca în final să vând strugurii pe nimic. Anul trecut am vândut recolta cu șapte lei kilogramul, iar în 2016 — cu 10 lei. Vă dați seama ce pierdere mare este pentru noi. Anul acesta abia de mi-am acoperit cheltuielile”, a declarat pentru Sputnik Moldova Ion Filimon.

În perioada ianuarie – iunie a anului curent, Republica Moldova a exportat struguri în valoare de aproximativ zece milioane de lei. Majoritatea cantităților de struguri sunt exportate în România, Federația Rusă și Belarus.