Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Conaționalii noștri ar putea să revină acasă, însă ce ar trebui să se întâmple

Expertul economic Roman Chircă a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre factorii care ar contribui la revenirea migranților moldoveni acasă.
Sputnik

Expertul s-a referit la circumstanțele economice în care cetățenii moldoveni care lucrează peste hotare ar putea să revină în Moldova.

"În primul rând este vorba de crearea unei economii competitive și posibilitatea de a crește exporturile. Capacitatea noastră de a ne organiza pe intern pentru a depăși acest  handicap de mentalitate sovietică'.

Un alt semnal de revenire al conaționalilor noștri este modul în care agenții economici interacționează în construirea unei economii pro business, orientată spre profit.

"Deocamdată, în Moldova nu avem structuri economice corporative, profitabile și fezabile care constituie locomotiva vectorului migrației", a menționat expertul.

El a mai spus că "ceea ce a „reușit" Moldova pe linia migrației sunt volumele de remitențe care au menținut creșterea economică. Avem un excedent valutar de 1,3 miliarde de dolari. Revenirea cetățenilor noștri acasă  va depinde și de modelul economic  pe care îl vom construi. Moldova are nevoie de o creștere inovațională și tehnologică. Majoritatea cetățenilor moldoveni aflați peste hotare sunt angajați la servicii marginale, adică, în sfera de deservire iar cu salarii din sfera de deservire nu poți să construiești o societate performantă în Republica Moldova", a punctat Roman Chircă.

Autor Eduard Maciac