Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Poliția: Anunț important pentru cei care dețin arme ilegal

Cetățenii care dețin ilegal arme de foc sunt îndemnați să le predea benevol la poliție și astfel nu vor fi sancționați. Acțiunea face parte din campania "Acum este momentul, predă armamentul" lansată de Inspectoratul General al Poliției. În acest mod, autoritățile vor să reducă numărul armelor neautorizate și al infracțiunilor.
Sputnik
Poliția: Anunț important pentru cei care dețin arme ilegal

Campania se va desfășura în perioada 23 octombrie 2018 — 23 ianuarie 2019, și are drept scop implementarea recomandărilor și bunelor practici ale țărilor europene privind stabilirea periodică, în interval de timp determinat, a unor măsuri suplimentare de încurajare a persoanelor care dețin în posesie ilegală arme, în vederea predării benevole a armelor și absolvirea acestora de răspunderea prevăzută de legislația în vigoare. 

"Prin această campanie ne propunem să sensibilizăm societatea civilă privind pericolul la care se expun deținând o armă ilegal, riscul la care își expun familia și întreaga comunitate. Deținătorii de arme neautorizate riscă amenzi, muncă neremunerată în folosul comunității sau chiar trei ani de închisoare. Cele mai frecvente tipuri de arme deținute ilegal sunt cele cu țeava lisă, armele confecționate artizanal, precum și cele din timpul celui de-al doilea război mondial", a declarat șefului Secției Supravegherea Circulației Armamentului din cadrul Direcția Generală Securitate Publică a IGP, Ion Țurcan, pentru radio Sputnik Moldova. 

Invitatul a precizat că aceasta este a doua campanie destinată pentru predarea benevolă a armelor deținute ilegal. Astfel, în urma primei campanii au fost predate benevol diferite tipuri de arme.

"Prima campanie s-a desfășurat cu succes și ne-a încurajat să realizăm cea de-a doua campanie,  care va ajuta la scoaterea din cercuit a astfel de arme sau muniții care sunt deținute ilegal. Persoana care deține o armă ilegal și o va preda benevol în timpul campaniei nu va fi trasă la răspundere penală", a menționat Ion Țurcan. 

Potrivit datelor poliției, timp de zece ani, din circuitul ilegal au fost scoase 19 mii de arme de foc deteriorate, cu modificări neautorizate în construcție sau adaptate pentru comiterea infracțiunilor, păstrate ilegal, depistate fără stăpân, confiscate sau predate benevol, care au fost distruse prin  topire, astfel fiind evitat creșterea numărului de incidente și infracțiuni.

De la începutul anului curent, poliția a contracarat 321 de infracțiuni și incidente comise cu aplicarea și folosirea armelor deținute ilegal, în cadrul cărora au fost depistate și ridicate 342 de arme și 4124 muniții din posesie ilegală. În Republica Moldova aproape 59 de mii de persoane dețin 71 de mii de arme, aflate în circuit civil. 

Autor: Cristina Baș