CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Un studiu realizat în perioada 9 – 20 august 2018 la comanda Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik a arătat că 53 la sută dintre francezi, 50% dintre germani, 47% dintre britanici și 43% dintre americani consideră că mediile de informare din țara lor creează o imagine neobiectivă a Rusiei.
Doar 25% dintre locuitorii Franței, 33% dintre cetățenii Marii Britanii și câte 39% dintre cetățenii RFG și ai SUA au încredere în propriile mijloace de informare în ceea ce ține de „problema rusă”.
Este interesant faptul că printre tinerii francezi și germani sunt întâlnite mai des, decât printre reprezentanții generației în etate, persoane care consideră că informațiile despre Rusia din mass-media nu sunt veridice. În Franța împărtășesc această părere 58% dintre respondenții mai tineri de 35 de ani, față de 51% dintre intervievații care au peste 35 de ani; în Germania aceste cifre sunt, respectiv, 54% față de 48%. În SUA și Marea Britanie, dimpotrivă, generația în etate vorbește mai des decât cea tânără despre caracterul neobiectiv al informațiilor prezentate de presă cu privire la Rusia: 46% dintre americanii trecuți de 35 de ani față de 34% dintre cei care încă nu au atins această vârstă și, respectiv, 51% dintre britanicii în etate față de 38% dintre cei tineri.
Sondajul a fost efectuat în perioada 9 – 20 august 2018 de către IFop, cea mai veche companie franceză care realizează sondaje de opinie. La studiu au participat 4033 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani. Eșantionul reprezintă populația pe criterii de gen, vârstă, geografie. Marja de eroare este +/-3.1 %, cu o probabilitate de încredere de 95%.
Sputnik este unul dintre cele mai mari mijloace de informare internaționale care dispune de site în peste 32 de limbi, emisie radio digitală și analogică în limbile rusă, engleză și franceză în 130 de orașe ale lumii, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază, 24 de ore din 24, de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză. Sputnik este accesat de peste 50 de milioane de utilizatori în fiecare lună, iar numărul abonaților Sputnik China atinge pe Viber aproape 9 milioane. În cele 22 de centre redacționale din întreaga lume, de la Beijing până la Montevideo, activează peste o mie de persoane, de zeci de naționalități. Sputnik face parte din grupul media „Rossia segodnia”. Sediul central Sputnik se află la Moscova.
Proiectul internațional de studiere a opiniei publice Sputnik.Opinii a demarat în ianuarie 2015. Partener al proiectului sunt cunoscutele companii de cercetare „Populus" şi Ifop, una dintre cele mai vechi companii francize care realizează sondaje de opinie. În cadrul proiectului Sputnik.Opinii sunt realizate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA, în cele mai actuale probleme sociale și politice.