Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii au tot mai puțini dolari. Ce se va întâmpla cu valuta americană

Ce se va întâmpla cu dolarul în următorii ani. Moldovenii nu mai fac rând la schimbul valutar.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Potrivit datelor prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM), în luna septembrie gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 114,2 la sută, comparativ cu 103,2 procente, în luna august.

Ce se va întâmpla cu leul moldovenesc după alegerile parlamentare

În luna septembrie, față de luna august, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 23,5 milioane de dolari, pe când cererea netă de valută din partea agenților economici s-a redus în proporții mai mari – cu 40,8 milioane de dolari.

Totodată, BNM anunță că a intervenit prin procurări de valută pe piața interbancară locală în sumă de 52,8 milioane de dolari.

Cum a evoluat leul moldovenesc în raport cu dolarul american

În luna septembrie, leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu un procent în raport cu dolarul SUA, până la 16,77 de lei pentru un dolar, comparativ cu 16.60  lei, în luna august. Potrivit valorilor de la finele lunii septembrie, moneda națională s-a depreciat practic în proporții similare - cu 0,9 procente.

În ceea ce privește structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene – 74,8 la sută, urmată de dolarul SUA – 10 procente și rubla rusească – 10,9 procente.

Leul moldovenesc va continua să se deprecieze în raport cu dolarul american

În perioada anilor 2018-2021, se preconizează ca PIB-ul real să înregistreze o creștere medie anuală de aproximativ 4 procente. Această creștere este condiționată de evoluția relativ bună a sectoarelor economiei naționale, potrivit Cadrului bugetar pe termen mediu 2019-2021, document elaborat de Ministerul Finanțelor.

Șocant: Țări care renunță la dolarul american în favoarea monedelor naționale

Potrivit experților de la minister, structura PIB va suporta unele schimbări: pe categorii de resurse va scădea ponderea valorii adăugate brute de la 84,6 la sută (în 2017) până la 83 la sută (în 2021) cu majorarea, respectiv, a ponderii impozitelor nete pe produs datorită reformei administrării fiscale.

Politica monetară va continua să fie orientată spre menținerea ratei inflației în intervalul de 5% ±1,5% pentru a asigura stabilitatea prețurilor pe termen mediu.

”Totodată, se preconizează o apreciere a ratei medii de schimb față de dolarul SUA de la 18,49 de lei în 2017 până la 16,83 lei în 2018, urmată de deprecierea treptată pentru următorii ani până la 18,51 lei/dolar SUA în anul 2021”, potrivit prognozei Ministerului Finanțelor.

Factorii de risc pentru prognoza macroeconomică rămân a fi în continuare  condițiile meteorologice nefavorabile, care afectează agricultura și sectoarele de prelucrare a produselor agricole, instabilitatea regională, care ar spori gradul de incertitudine și evoluțiile negative în economiile principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova și ale țărilor de destinație pentru emigranții moldoveni.