Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Savanții explică legătura dintre încălzirea globală și prețul la bere

Studiul savanților demonstrează că producția totală de bere în lume se va reduce considerabil în anii în care pe Terra vor se vor instala temperaturile caniculare și seceta.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 oct — Sputnik. Dacă pe Terra va continua să crească temperatura, iar perioadele cu temperaturi foarte ridicate se vor alterna tot mai des, acest fenomen va reduce brusc recolta de orz în zonele cu climă temperată ceea ce, la rândul său, se va răsfrânge asupra accesibilității și prețului la bere pe întreaga planetă, scrie RIA Novosti cu referire la articolul savanților publicat în revista „Nature Plants".

„Desigur, încălzirea globală presupune o mulțime de consecințe mult mai serioase, iar creșterea prețului la bere va fi un fleac față de celelalte. Pe de altă parte, berea este consumată pretutindeni, oamenii simt tot mai mult creșterea temperaturii, astfel încât dispariția unei posibilități de a se răcori le poate afecta destul de grav vanitatea", a declarat Steven Davis de la Universitatea din California (SUA).

Victimele climei

Climatologii și biologii consideră deja de mai mult timp că încălzirea globală și creșterea în legătură cu aceasta a concentrației de bioxid de carbon în atmosferă va avea în general o influență benefică asupra plantelor. În special, va spori eficiența fotosintezei, fapt ce va permite plantelor să-și facă rezerve mai mari de substanțe nutritive și să crească mai repede.

Astăzi asemenea schimbări în viața plantelor este considerată, evident, drept un plus pentru agricultură și supraviețuirea omenirii, însă ele se bazează pe presupunerea că sporirea de CO2 din atmosferă nu va schimba nimic în afară de productivitatea plantelor.

Deja de pe acum putem spune că scăderea nivelului de precipitații și a numărului de polenizatori vor reduce brusc recolta de măsline, cafea, porumb și multe alte plante chiar în acest secol, iar creșterea activității dăunătorilor va distruge până la un sfert din recolte în Europa.

Davis și colegii săi s-au interesat în ce mod vor influența încălzirea globală și fenomenele provocate de aceasta, inclusiv inundațiile, valurile de caniculă și secetă asupra creșterii orzului. Astăzi o mare parte din această plantă este cultivată în nordul Marilor Prerii din SUA, în Europa, Rusia, Australia și Canada.

Nou studiu despre beneficiile berii – care tip de bere este însă recomandat

Adunând date privind vulnerabilitatea orzului față de diferite schimbări privind nivelul de precipitații, a temperaturilor înalte și joase, savanții au calculat cum se va modifica productivitatea orzului în grânarele principale ale Planetei în lipsa combaterii încălzirii globale și în cazul nerespectării Acordurilor de la Paris.

S-a sfârșit cu veșnicia

Calculele au demonstrat că productivitatea totală de orz va scădea cu 17 % în cazul în care temperatura va crește foarte repede, iar cel mai mult vor fi afectate două zone: regiunile centrale ale Europei și sudul Canadei.

Pe de altă parte, este interesant faptul că nordul SUA și regiunile de sud ale Siberiei, precum și Uralul și regiunea Volgăi, dimpotrivă, vor deveni mai prielnice pentru recoltarea orzului. Aici productivitatea poate spori cu 50 — 60%. Dacă acordurile de la Paris vor fi îndeplinite în totalitate, productivitatea orzului va scădea destul de puțin, cu 4 — 5%.

Ciocolata, cafeaua și peștele ar putea să dispară definitiv de pe piață

Astăzi o mare parte din orz este folosită ca hrană pentru animale. Potrivit climatologilor, insuficiența orzului va fi compensată prin faptul că o parte din plantațiile de orz pentru „bere" vor fi reprofilate pentru producerea mai rentabilă a cărnii.

Drept urmare, livrările de orz pentru fabricile de bere din Irlanda, Belgia, Cehia și Germania care importă aceste cereale se va reduce cu 27 — 38%, fapt ce va provoca un deficit de bere și ridicarea prețului la această băutură în țările respective. De exemplu, în general pe glob prețul la bere va crește aproximativ de două ori, iar în Irlanda aproape de 6,5 ori.