Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Rusia are o nouă abordare față de Moldova

Vicedirectorul Institutului de cercetări juridice și politice expertul Victor Juc consideră că purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova a exprimat o poziție favorabilă și binevoitoare în raport cu Moldova, poate cu mult mai favorabilă decât în raport cu Georgia sau Estonia.
Sputnik
Expert: Rusia are o nouă abordare față de Moldova

Juc mai spune că, în linii mari, Zaharova a avut o poziție destul de echilibrată și echidistantă, subliniind că parteneriatul strategic între Rusia și Moldova suferă din cauza lipsei de dinamism din cauza că Guvernul de la Chișinău este mai puțin ancorat pe vectorul de politică externă cu Federația Rusă.

„Desigur Rusia declară că nu se opune anumitor procese integraționiste, pentru că ea singur este implicată în diferite aranjamente regionale sau transcontinentale. Victor Juc mai spune că "Rusia încearcă să fie parte a proceselor integraționiste și de cooperare pentru că are nevoie să-și exporte produsele sale. Este vorba de exportul de materie primă și contractarea unor tehnologii. Aici vorbim și despre produse agricole și resurse financiare pentru a-și reseta băncile sale și implicit pentru a finanța proiecte de orientare socială. Această declarație a doamnei Zaharova denotă o maturitate a politicii Federației Ruse în raport cu Moldova, ea fiind orientată pe suveranitate, interes național și dreptul de a-și alege vectorul de dezvoltare", a menționat expertul.

"Aici am identificat o schimbare radicală a Federației Ruse în raport cu Acordul de Asociere a Moldovei. Dacă în 2014 poziția Rusiei a fost una de respingere și neacceptare a Acordului de Asociere, subliniidu-se că periclitează securitatea alimentară a Rusiei în contextul că ar fi posibile reexporturi, acum vedem că Rusia este interesată ca Moldova să fie parte a Acordului de Asociere pentru că și ea ar avea nevoie de acces pe piața UE. Dacă în 2014 Rusia manifersta mai mult o frustrare geopolitică pentru că trei state au semnat acorduri de asociere cu UE, acum Rusia și-a revizuit viziunile și pune pe prim plan interesele economice naționale", a declarat Victor Juc în studioul radio Sputnik Moldova.

Autor Eduard Maciac