Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Corupție în sistemul educațional: Profesori, pe banca acuzaților

Cinci profesori, cercetați penal pentru corupere pasivă, au fost deferiți justiției.
Sputnik

CHIȘINĂU,16 oct — Sputnik. Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanță dosarele în privința a cinci profesori de la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică din Chișinău.

Profesorii au fost reținuți luna trecută de către procurori și ofițerii Centrului Național Anticorupție, fiind acuzați de corupere pasivă.

Criminal și rușinos: Vezi ce le-au făcut studenților cinci profesori de la CEEE

Potrivit materialelor cauzei, cadrele didactice ar fi cerut și primit, în mod sistematic, remunerări ilicite de la studenți, pentru lichidarea restanțelor la mai multe discipline. Cadrele didactice le-ar fi creat intenționat impedimente studenților, care refuzau să plătească pentru note, în special celor din ultimul an de studii, lăsându-i restanţieri. Pentru o notă de promovare, aceştia i-ar fi condiţionat să achite sume cuprinse între 300 și 1500 de lei.

Sub controlul procurorilor și ofițerilor anticorupție, profesorilor le-au fost transmise mai multe sume de bani. Doi dintre cei cinci învinuiți au fost prinși în flagrant delict, primind bani pentru lichidarea restanţelor la două discipline, mijloacele bănești fiind găsite în birourile de serviciu ale acestora, în timpul perchezițiilor.

Procuratura Anticorupție menționează că învinuiții și-au recunoscut vina. Aceștia riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 1000 la 2000 unităţi convenţionale şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Scheme de corupție în instituțiile de învățământ

Schemele de estorcare a banilor de la studenți nu sunt o raritate în instituțiile de învățământ.

Acum câteva luni, CNA a documentat o rețea similară de corupție în cadrul Academiei de Studii Economice (ASEM). În acest dosar, procurorii au pus sub învinuire 60 de persoane dintre care 57 de profesori. Potrivit materialelor cauzei, cadrele didactice, împreună cu câţiva intermediari, pretindeau şi primeau de la studenţi diverse sume de bani pentru lichidarea restanţelor, pentru examene de promovare, pentru teze de licenţă etc.