Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Victimele torturii pot beneficia de asistență psihologică și juridică gratuită

”Toți împreună vom spune nu torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii", acesta este sloganul unei campanii lansate în Moldova, care are scopul de a preveni, dar și de a combate acest fenomen în țara noastră, precum și de a încuraja victimele să vorbească și să ceară ajutor.
Sputnik
Victimele torturii pot beneficia de asistență psihologică și juridică gratuită

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", coordonatoare de proiect în regiunea de Nord a Moldovei, Nona Mihalcea, alături de psihologul Centrului de asistență juridică, psihologică și de reabilitare a victimelor torturii, Elena Melega și șeful Direcției prevenirea torturii din cadrul Oficiului avocatului poporului, Alexandru Zubco, au venit cu mai multe detalii despre lansarea acestui proiect în țara noastră.

"În vederea combaterii torturii și consolidării eforturilor societății civile, în cadrul proiectului „Toți împreună vom spune nu torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii" a fost creată și rețeaua ONG-urilor regionale. Rețeaua a fost creată de Institutul pentru Democrație din Comrat, în parteneriat cu Institutul Național al Femeilor din Chișinău și Centrul Media din Tiraspol. În cadrul acestor centre sunt oferite servicii juridice și psihologice gratuite pentru victimele directe și indirecte a torturii", a explicat Nona Mihalcea.

Alexandru Zubco spune că, în mare parte, victimele torturii sun deținuții sau persoanele care se află în centrele de plasament. Astfel, invitatul a precizat că în 2017 au fost înregistrate peste 800 de plângeri cu privire la condiții proaste de detenție, lipsa sau servicii medicale inadecvate în locurile de detenție, iar în prima jumătate a lui 2018 au fost recepționate peste 400 de cereri, ceea ce reprezintă o tendință îngrijorătoare.

Potrivit psihologului Elena Melega, victimele torturii se confruntă cu un șir de probleme comportamentale precum: nesiguranță, respectul de sine redus, anxietate și stări depresive.

"Scopul nostru este să reintegrăm aceste persoane în viața socială. În cadrul consultațiilor psihologice sunt folosite o serie de mijloace precum: tehnicile proiective, cărțile asociative, tehnici cognitiv-comportamentale sau tehnici de psihodramă", a adăugat Elena Melega.

Autor: Cristina Baș