Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Experții nu exclud că deflagrația din Chișinău putea fi provocată de materiale explozive

Președintele Sindicatului angajaților organelor de forță din Moldova, Iurie Ciofu, militar cu o experiență de 30 de ani, are o altă ipoteză în cazul tragediei care s-a produs pe 6 octombrie în sectorul Râșcani al Capitalei.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 oct — Sputnik. Ipoteza principală în cazul deflagrației teribile care s-a produs sâmbătă noaptea într-un bloc din bulevardul Moscova din Chișinău este explozia gazelor. Cel puțin asta au declarat specialiștii care activează la locul tragediei. Această este și ipoteza de bază a anchetei, dar sunt luate în calcul și alte variante.

Mai multe ipoteze ale tragediei

Totodată, mai multe voci au afirmat după tragedie că o explozie atât de puternică nu putea fi provocată de scurgerile de la o butelie de gaz.

Astfel, președintele Sindicatului angajaților organelor de forță din Moldova, Iurie Ciofu, militar cu o experiență de 30 de ani, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că explozia din 6 octombrie ar fi putut fi provocată nu de butelia de gaz, ci de un material exploziv plasticizat, care este unul dintre cele mai puternice și care este utilizat inclusiv de teroriști.

"După ce am privit înregistrarea video de la locul tragediei, primul meu gând a fost că este vorba de un dispozitiv explozibil sau de material exploziv plasticizat, care sunt des utilizate. În urma celor relatate de martori, a fost avansată ipoteza că explozia a fost cauzată de o butelie de gaz", a menționat expertul.

Cine locuia în apartamentul din Chișinău în care s-a produs explozia

Interlocutorul afirmă că gazele naturale ar pute provoca astfel de distrugeri doar în cazul unei explozii volumetrice, iar pentru aceasta gazul ar fi trebuit să se acumuleze în încăpere o perioadă îndelungată.

"Dacă admitem că a fost vorba de explozia gazelor, trebuie să înțelegem un lucru — dacă explodează însăși butelia, aceasta nu poate să provoace o nenorocire de asemenea proporții — vor zbura ușile și ferestrele. Gazele pot duce la tragedii de proporții, însă pentru asta ar trebui să pătrundă în toate crăpăturile pentru a se produce o explozie volumetrică. Prima dată văd ca o singură butelie să provoace asemenea distrugeri. Este nevoie de zile pentru ca trei apartamente să se îmbibe cu gaze și să se producă o explozie volumetrică", a explicat Ciofu.

Vor mai sări în aer casele?

Ce trebuie să facă autoritățile pentru ca locuințele să nu sară în aer și în continuare? În opinia lui Ciofu, măsurile restrictive nu vor soluționa problema exploziilor și incendiilor, dacă cetățenii nu vor conștientiza cât de periculoasă este viața într-o societate tehnogenă.

"Oricât de stric ar fi controlul instituit de stat, nu poți să-i ai în vizor pe toți. Pur și simplu oamenii trebuie să conștientizeze că trăim într-un secol caracterizat de riscuri tehnogene, când totul poate duce la urmări deplorabile", a declarat Ciofu.

Oamenii care trăiesc într-un mediu încărcat de factori potențial periculoși, care pot provoca tragedii, trebuie să înțeleagă exact ce urmări pot avea acțiunile nechibzuite, consideră expertul.
În opinia lui, doar amenzile și alte sancțiuni nu vor soluționa problema. Este nevoie de o muncă sistematică în vederea prevenirii unor situații grave.

Îngrozitor: Iată în ce hal au ajuns apartamentele afectate de explozie

"Credeți că după această tragedie toți și-au sos din case buteliile? Sigur că nu. Aceasta este mentalitatea oamenilor", a conchis Ciofu.

De aceeași părere este și analistul politic Victor Gurău.

"Factori care prezintă riscuri pentru viață există pretutindeni. Însă în alte țări există un sistem al responsabilității, pe care noi nu îl avem", consideră Gurău.

Până la urmă, putem adopta acte și legi restrictive. Însă nouă ne lipsește un model de prevenire și control, a subliniat expertul.

Amintim că, în urma exploziei care s-a produs pe 6 octombrie într-o clădire cu 20 de etaje din Capitală, și-au pierdut viața patru persoane: o femeie și fiul ei de doar patru ani, un bătrân de 77 și o altă femeie care a fost scoasă de sub dărâmături luni dimineața. Experții nu exclud că sub dărâmături ar mai putea fi persoane decedate.