Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cernei: Mii de apartamente dispun de butelii de gaz și prezintă pericol de explozie

Fostul consilier municipal Oleg Cernei consideră că explozia puternică ce s-a produs pe bulevardul Moscovei din Capitală a fost cauzată și de existența unei legislații confuze în ceea ce privește gestionarea blocurilor de locuințe.
Sputnik
Cernei: Mii de apartamente cu butelii de gaz ar putea să explodeze

Oleg Cernei spune că în municipiul Chișinău avem peste 200 de blocuri de locuințe care au o înălțime mai mare de 10 etaje. Conform normativelor sovietice, aceste blocuri nu au fost gazificate. Ele sunt alimentate doar cu curent electric, respectiv oamenii își pregătesc bucatele la mașini de gătit electrice și au un consum enorm de curent. Fostul consilier a declarat că proprietarii de apartament din aceste blocuri caută să diminueze consumul.

"Dacă s-ar face o evaluare, atunci vă spun că peste 50 la sută dintre apartamentele din aceste blocuri dispun, din păcate, de aceste butelii. La ora actuală nu există nici o reglementare legală care ar interzice utilizarea lor, fiindcă nici gestionarii fondului locativ nu au posibilitatea să interzică folosirea lor", a spus Cernei.

Un alt aspect pe care l-a evidențiat Cernei este că, până la preluarea rețelelor electrice de către Union Fenosa, locatarii acestor blocuri beneficiau de o reducere de 20 la sută la energia electrică. Acum aceste facilități au fost anulate.

În opinia lui Cernei acum există două căi de a rezolva această problemă, pentru a nu admite alte tragedii. 

„Trebuie să fie elaborată o normă legală sau trebuie modificată Legea condominiului în fondul locativ prin care să se interzică utilizarea acestor butelii de gaz, cu prevederea anumitor sancțiuni. Și doi, ANRE să aprobe un tarif distinct sau diferențiat la energia electrică pentru aceste blocuri", a declarat Oleg Cernei pentru studioul Radio Sputnik Moldova.

Autor Eduard Maciac